UWV: Economische groei stuwt vraag naar horecapersoneel

6 april 2017 | Thijs Jacobs

De arbeidsmarkt in de horeca trekt aan. De sector profiteert van de aantrekkende economie en een sterke toename van het aantal toeristen. Consumenten hebben meer te besteden en eten vaker buiten de deur. Goed nieuws voor werkzoekenden die aan de slag willen in hotels, restaurants, fast service en catering. Al enkele jaren groeit het aantal horecavacatures fors en daalt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering, zo blijkt uit de sectorupdate die UWV vandaag heeft uitgebracht. UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog verder toeneemt.

Vooral veel vraag naar koks

De werkgelegenheid in de horeca groeit sinds 2014. Naar verwachting neemt het aantal banen dit jaar en volgend jaar verder toe, met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Er zijn vooral goede kansen op werk voor koks met een gerichte mbo-opleiding, medewerkers fast service en in toeristische regio’s in de bediening, met name in het hoogseizoen. In totaal ontstonden er het afgelopen jaar 83.000 vacatures in de horeca, liefst 48% meer dan in 2013.

Minder aanvragen WW-uitkering

De toegenomen werkgelegenheid leidt tot een gestage afname in het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat was gegroeid tot 26.600 in 2014 om vervolgens te dalen tot 22.200 in 2016. Gemiddeld is zeven op de tien WW’ers uit de horeca binnen een jaar weer aan de slag.

Knelpunt

In de horeca is het personeelsverloop hoog en er wordt veel gewerkt met tijdelijke contracten. Mede daardoor is het aantal vacatures er hoog. Het werven en vervolgens behouden van gekwalificeerd personeel vormt daarmee een knelpunt voor de sector. De horeca kent meer werknemers met een flexibel contract dan met een vaste betrekking. Drie op de tien werknemers werkt minder dan 12 uur per week. Bijna vier op de tien is scholier of student.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: