Utrechtse samenwerking tegen verkoop alcohol aan jongeren

30 juni 2017 | Roy Spijker

De gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en Utrechtse horecaondernemers gaan een jaar intensief samenwerken om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 (NIX18) te verbeteren. Een speciale stichting, NIX18 in Utrecht, gaat horecaondernemers stimuleren om geen alcohol te schenken aan jongeren tot 18 jaar. Dit vooral vanuit oogpunt van gezondheid. Wethouder volksgezondheid Victor Everhardt en voorzitter Eddy Schouten van de stichting 'Nix18 in Utrecht' tekenden vandaag een convenant als start van een pilot, die loopt tot juni 2018.

"Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd schade kan toebrengen aan hersenen, die in de pubertijd nog volop in ontwikkeling zijn. Hoewel jongeren dit vaak wel weten, proberen jongeren onder 18 jaar nog te vaak alcohol te bestellen in openbare horecagelegenheden. Goed dat we nu met elkaar de handen ineen slaan om het verbod op alcohol onder de 18 jaar strenger na te leven. Het is belangrijk dat iedereen de ernst van mogelijke gezondheidsschade onderkent," aldus wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt.

Ondernemers van Utrechtse horecabedrijven kunnen zich opgeven bij de stichting 'NIX18 in Utrecht om mee te doen aan een pilot, die vandaag van start gaat. Erik Derksen, vice-voorzitter van KHN Utrecht: "Er doen nu al zo'n 40 horecaondernemers mee aan de pilot. Zij hebben oog voor de gezondheid van jongeren en zijn – samen met hun medewerkers – bezig met de naleving van NIX18. De ondernemers krijgen advies en hulp op maat vanuit de stichting NIX18 in Utrecht en er komen ieder kwartaal mystery quests over de vloer."

Deze mystery visits worden uitgevoerd door het bureau Objectief. Zij geven als onafhankelijk bureau vanuit hun expertise ook aandacht en feedback aan de horecaondernemers die meedoen aan de pilot. Het doel is dat deze aandacht en feedback er toe leidt dat de naleving van de leeftijdgrens positief wordt beïnvloed. Bureau Objectief heeft veel ervaring met dit type onderzoek. Ze hebben in Utrecht ook een eerder nalevingsonderzoek uitgevoerd en de resultaten van de inspanningen inzichtelijk gemaakt.

De gemeente hoopt dat de aanpak er voor zorgt dat steeds meer 'NIX18 ondernemers' het verbod op schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 naleven. De gemeente speelt als toezichthouder een actieve rol bij de stichting. De gemeente Utrecht zal dan het toezicht op de aan de pilot deelnemende horecagelegenheden voor het onderwerp ‘naleving leeftijdsgrens’ verminderen. De gemeente blijft de horecabedrijven die niet aan de pilot deelnemen, actief controleren. De gemeente, stichting NIX18 in Utrecht en KHN Utrecht evalueren in juni 2018 de resultaten van de pilot.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Café
Dit zijn de finalisten in de verkiezing 'Leukste voetbalkroeg van Nederland'

De provinciewinnaars van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing zijn bekend. De drie provinciewinnaars met de meeste stemmen maken nog kans op de landelijke titel. Er is sinds oktober ruim 13.000 keer gestemd op horeca met een officiële licentie van FOX Sports Zakelijk. ...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Awards
Sijf wint Café Top 100 2019

Het Rotterdamse Café Sijf is verkozen tot winnaar van de Café Top 100. De karakteristieke verborgen parel midden in het centrum van Rotterdam wist de vak- én hoofdjury van Misset Horeca te overtuigen met een onovertroffen indruk. De vakjury was niet alleen te spreken over de mod...

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: