Utrechtse ondernemers krijgen Groene Pluim

16 september 2014 |
Utrechtse ondernemers krijgen Groene Pluim<

Gistermiddag 15 september hebben 15 Utrechtse horecaondernemers de Oorkonde “Groene Pluim” van de gemeente Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland ontvangen.

Oorkonde
Horecabedrijven die zich onderscheiden in duurzaamheid, energiegebruik, afval, en water komen in aanmerking voor deze oorkonde. De 15 Utrechtse ondernemingen zijn: Star Lodge, Eetwinkel Geniet, Zanzibar, Park Plaza Utrecht, De Oude Bakkerij, DeFabrique, Café Gastmaal, Stathe, Café het Hart, Barbeton, Doppio Espresso Hertogweg, Burger Bar, Café de Bastaard en Kaatjes Restaurant.

Duurzaam ondernemen serieus nemen
Maandagmiddag reikte wethouder van Hooijdonk (Milieu en Duurzaamheid) samen met KHN deze oorkondes uit aan de Utrechtse horecabedrijven. "Als het ergens kan, is het in Utrecht! De Groene Pluim is ons compliment aan de bedrijven voor hun inzet in energie- en waterbesparing en afvalbeheer en inrichting. Met de pluim kunnen zij aan hun gasten laten zien - en natuurlijk aan de collega’s in de branche - dat zij duurzaam ondernemen meer dan serieus nemen. Energieverbruik, afvalstromen, watergebruik en besparende maatregelen zijn onderdelen waar bedrijven op beoordeeld worden om deze pluim te behalen."

Duurzaamheidsscan
De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met KHN afdeling Utrecht het initiatief genomen de horecasector te gaan verduurzamen. Onderdeel hiervan is het laten uitvoeren van een duurzaamheidsscan. Op basis van de behaalde resultaten gaat KHN, samen met gemeenten die zich hebben gecommitteerd aan het programma KHN Vergroenen en Verdienen, Groene Pluimen uitdelen aan ondernemers die via de uitgevoerde scan eenzelfde inspanning hebben geleverd op het gebied van water- en energieverbruik en afvalbeheer.

Toekomstbestendige horecabranche
Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur KHN: “Duurzaam is hot. Gasten vragen om verantwoorde producten en voor ruim een derde van hen is het zelfs doorslaggevend in de beslissing welk restaurant te bezoeken. Door als horecaondernemer gelijk ook na te denken over afvalverwerking en energiebesparing bespaar je geld en vergroot je de bijdrage aan de samenleving met MVO. Het is in deze tijd niet meer de vraag óf horecaondernemers duurzaam moeten ondernemen, maar hóe ze dat doen. KHN zet zich in dit kader in voor een toekomstbestendige horecabranche waar duurzaam ondernemen een vanzelfsprekend deel van uitmaakt.”

Wel of geen Groene Pluim
Op dit moment is in ca. 160 Utrechtse horecabedrijven de duurzaamheidsscan uitgevoerd die vooraf gaat aan behalen van voldoende punten om een oorkonde te kunnen krijgen. Bij de resultaten van de scan krijgt de ondernemer meteen een advies met de maatregelen die hij kan nemen om verder te verduurzamen. Uit de resultaten van de scan plus de genomen maatregelen rolt een score. Hiermee wordt bepaald of een ondernemer de Groene Pluim krijgt. De elf ondernemers die nu een pluim krijgen hebben onder andere de volgende maatregelen getroffen: installeren energiezuinige verlichting, betere installaties en terugdringen watergebruik.

Ondersteunen en stimuleren van ondernemers
De verwachting is dat er dit jaar en volgend jaar nog meer bedrijven een vignet gaan behalen. Er worden dit jaar nog minimaal 40 scans uitgevoerd. KHN gaat de scans komend jaar uitrollen in het hele land. De gemeente Utrecht wil het programma ook volgend jaar continueren. Utrecht heeft binnen haar duurzaamheidsprogramma Utrechtse Energie! verschillende instrumenten om ondernemers te ondersteunen en stimuleren. Op de website utrecht.nl/energiepuntbedrijven staan de mogelijkheden op een rij.
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier
Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%

Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%, een nieuw alcoholvrij bier, en brengt deze exclusief naar de horeca. Swinckels’ Superior 0.0% Beer is een uitgesproken, fris en verfijnd alcoholvrij bier. De brouwer voegt hiermee nog een alcoholvrij bier toe aan haar uitgebreide...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Achtergronden
Waarover wil jij graag lezen?

Jij bent als lezer belangrijk voor ons platform. Om je nog beter van dienst te zijn, willen we graag weten welke inhoud jij het liefste terugziet binnen onze website en onze krant. Help jij ons (en jezelf) door de korte vragenlijst in te vullen? Het neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: