Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher uit Bentelo zijn er, ondanks alle problemen in geslaagd om, 13.000 kilo druiven te kunnen oogsten op Curaçao. De komende weken worden deze daadwerkelijk gebotteld tot de eerste Caribische wijn ooit. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten hoge verwachtingen van deze wijn.

Enkele weken geleden dreigde de oogst en botteling van de Curaçao Winery nog verloren te gaan door de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA). De oogst en botteling zijn op het laatste moment toch mogelijk geworden doordat er op korte termijn alsnog 15 investeerders in Nederland en op Curaçao zijn gevonden. De inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de steun van het Curaçao Development Institute (CDI) waren hierbij onmisbaar. 

Compensatie en Coöperatie
Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water. De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland. De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

‘Jullie kunnen op mij rekenen’
Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang: “Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn smaakt naar Dushi Korsow en is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery: ”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement. De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Week van het Nederlandse Bier van start met bierproeffestival

6500 bezoekers hebben afgelopen weekend de achtste editie van het Nederlands Bierproeffestival bezocht, dat van 16 tot en met 18 mei plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag. Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks hét startsein van de Week van het Nederlandse Bier en stond dit jaar nog ...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Achtergronden Sluiting
Bekend muziekcafé in Zwolle verkocht vanwege klagende buurman

Café The Livingroom is in Zwolle een begrip onder liefhebbers van livemuziek. Het tijdperk van dit mooie café is echter abrupt tot een einde gekomen, aangezien een buurman keer op keer klaagde over het geluidsniveau en de eigenaren daardoor hebben moeten besluiten om de muziekactivitei...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bier Brouwerijen
Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbi...

Columns Starten in de horeca
De ideale locatie voor jouw nieuwe horecazaak

Waar sta je over 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar met jouw horecabedrijf? En wat heb jij voor ogen met jouw toekomst? Iedereen droomt, wenst of verlangt wel naar iets. Ook op zakelijk gebied. Ambities die je graag werkelijkheid ziet worden. Het bepalen van de toekomst en koers daarnaartoe gaat de ene on...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: