Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher uit Bentelo zijn er, ondanks alle problemen in geslaagd om, 13.000 kilo druiven te kunnen oogsten op Curaçao. De komende weken worden deze daadwerkelijk gebotteld tot de eerste Caribische wijn ooit. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten hoge verwachtingen van deze wijn.

Enkele weken geleden dreigde de oogst en botteling van de Curaçao Winery nog verloren te gaan door de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA). De oogst en botteling zijn op het laatste moment toch mogelijk geworden doordat er op korte termijn alsnog 15 investeerders in Nederland en op Curaçao zijn gevonden. De inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de steun van het Curaçao Development Institute (CDI) waren hierbij onmisbaar. 

Compensatie en Coöperatie
Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water. De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland. De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

‘Jullie kunnen op mij rekenen’
Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang: “Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn smaakt naar Dushi Korsow en is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery: ”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement. De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: