Toekomsttrends op Horecava 2018: van wormenhotel tot Google Food

5 januari 2018 | Roy Spijker

Maandag 8 januari gaat de 62e editie van de Horecava van start. Circulariteit en technologie zijn belangrijke thema’s dit jaar. De wereld verandert. Technologische ontwikkelingen en trends in de horeca volgen elkaar steeds sneller op en gaan hand in hand met ambacht en duurzaamheid. Hoe dit in de toekomst tot uiting komt, is overal op de beurs terug te vinden, van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam.

In het Innovation & TrendLAB zijn innovaties te vinden rondom de vier toekomsttrends: technologie, circulariteit, identiteit en third places. Het prikkelen van de zintuigen staat hierbij centraal; bezoekers zien, proeven en beleven de trends en krijgen zo een voorproefje van de toekomst in de horecabranche. Te zien zijn onder andere:

- Wormenhotel: De Urban Composter is een vermicomposteer-meubel (of ook wel wormenhotel genaamd) waarmee lokaal en op de eigen locatie GFT-afval wordt omgezet tot een zeer rijke voeding voor de bodem: wormencompost. Er staan er 10 in Amsterdam en één is te zien op de beursvloer.

- Contactloos handenwassen: Een volledig contactloos ‘handcleaning and care system’. Handen worden vanzelf gewassen, gedroogd, gedesinfecteerd en gehydrateerd. En dat met 85% minder water en een besparing in zeep.

- 3D Food Printing: Zie, proef, ruik, hoor en voel hoe 3D Food print daadwerkelijk werkt. Ingrediënten zoals groente en fruit, chocolade en marsepein en verse kruiden worden geprint tot eetbare kunstwerkjes. In hoeverre zijn koks in de toekomst overbodig?

Delivery Drone & Cannabis Burger in fastservice
Hal 9 is geheel gewijd aan Fast Casual en On the move concepten die inspelen op de trends naar snel, lekker, gezond én duurzaam eten en drinken op high traffic locaties zoals benzinestations, luchthavens en busstations. In fastservice outlets ervaart de bezoeker middels demo’s en workshops wat de trends zijn en hoe daarmee in te spelen is op de consument van vandaag. De allereerste Cannabis Burger in Nederland is vanaf dinsdag 9 januari 2018 te proeven bij de burgerbar in de fastfood zone op de Horecava. Ook is in deze hal een demo te zien van maaltijdbezorging door middel van een drone, de pizzakoerier van de toekomst.

Michiel Bakker, Google Food Services spreekt tijdens opening 
Bakker geeft ook een keynote met als thema ’Hoe vergroot je de prestaties van je medewerkers door middel van eten en drinken?’ Door positieve voedsel ervaringen stimuleert Google Food de cultuur, samenwerking en innovatie op de werkvloer. Gezond en lekker eten toegankelijk maken staat hierbij centraal. Eten is naast een persoonlijke en cultuurgebonden activiteit, vooral een sociale interactie die mensen en nieuwe ideeën bij elkaar brengt.

A Beautiful Mess – foodtruck vluchtelingenrestaurant
Vluchtelingen helpen aarden, opleiden en laten doorstromen als volwaardige hospitalityprofessionals. Dat is de missie van A Beautiful Mess. Dit restaurant in de voormalige Bijlmer Bajes is opgericht door Refugee Company. Het restaurant van vluchtelingen in de Bijlmer Bajes staat met een foodtruck in de Foodhal (hal 7). Deze foodtruck is in samenwerking met de foodindustrie voor de Horecava ter beschikking gesteld door de Food Truck Company. Doel is om via crowdfunding geld op te halen voor een eigen foodtruck.

Van Bron tot Bord in Nederland
De bezoeker kan hier zijn kennis vergroten over gezonde lokale producten met meer dan 24 streekleveranciers uit alle 12 provincies. Twee maal per dag is er een kooksessie van drie uur waar gerenommeerde chefs uit Nederland hoogwaardige gerechten met streekproducten bereiden samen met Wereldchef Heinz Reitbauer uit Wenen (Nr. 10 van The World’s 50 Best Restaurants). De nadruk ligt op regiogastronomie en future farming (precisielandbouw gebaseerd op data & technologie).

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Café Sluiting
Gemeente Amsterdam sluit café na vondst drugs

Op dinsdag 23 januari 2018 is op last van waarnemend burgemeester Van Aartsen, Café Admiraal aan de Admiraal de Ruijterweg gesloten. De sluiting is op grond van de Opiumwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op 6 december 2017 heeft een integrale controle van politie en gemee...

Horeca Achtergronden
Download de HorecaMarketingKalender 2018 nu gratis!

De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Wanneer zet je nu alweer die asperges op de kaart? Geen paniek; in dit overzicht vind je uiteraard ook de datum van de start van het aspergeseizoen. Je kunt de HorecaMarketingKalende...

Bier Events
Dutch Beer Challenge op 21 maart

Op woensdag 21 maart 2018 wordt Rotterdam voor de vierde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vierde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 500 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worde...

Snacks
Chef Thor bitterballen wordt partner van Nationale Week Zonder Vlees

Chef Thor – vegetarische en veganistische bitterballen - is partner geworden van de Nationale Week Zonder Vlees. Hierdoor kunnen horecagelegenheden of cateringorganisaties die meedoen aan de Week Zonder Vlees, tijdens deze week gewoon bitterballen blijven serveren. Week Zonder Vlees De W...

Bier Achtergronden
Tekort aan bourbonvaten zorgt voor problemen vatgerijpte whiskeybieren

Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer te volgen. De prijs per vat is daardoor de laatste jaren meer dan verdubbel naar ruim $200,-. Vanwege de hoge vatprijs en populariteit van bourbon kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te l...

Drinks Achtergronden
Voor versgeperste sappen moet je naar provincie Utrecht

In de provincie Utrecht wordt in de horeca het vaakst zelfgeperste sap aangeboden, zo blijkt uit een data-analyse van het Rotterdamse bureau Datlinq. In Limburg is het aanbod voor de sapjesliefhebber een stuk minder, in slechts 14 procent van de horecazaken kun je verse sap krijgen. Dit is het laags...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: