Tips voor een lekker sapje

16 juni 2017 | Roy Spijker

Een versgeperste jus d?orange, eigengemaakte appelsap of een gezonde groentesap; het sapje is populair! Met name de mixsappen zijn volgens de Nederlandse Vereniging voor Frisdranken, Waters en Sappen in opkomst, net als het aantal zaken dat exclusief verse sappen serveert. Het mixsapje kan eigenlijk niet meer ontbreken op de drankkaart.

The Juice Bar in Goes is één van die sapbarren die de laatste jaren zijn deuren heeft geopend. Onlangs is er zelfs een tweede vestiging bijgekomen in Vlissingen. Voor eigenaresse Greetje Francke is het dagelijks persen van groente en fruit tot een verse sap een serieuze aangelegenheid. "Ik zie het maken van sappen als het koken van een gerecht", zegt Greetje. "Het is zoeken naar de juiste balans van de smaak. Als je een zoete ananas gebruikt, is het lekker om dit te combineren met een zurige appel. Door die combinaties krijg je verrassende sappen die de gasten zeker zullen aanspreken."

Volgens Greetje is Zeeland de ideale provincie om sappen te maken. In de streek zitten veel boerderijen waar ze de ingrediënten vandaan haalt. "Eigenlijk is van iedere soort fruit of groente wel een sapje te maken, maar welke sapjes je serveert, hangt een beetje af van het type klant dat je hebt. In Goes merk ik dat de mensen toch sneller kiezen voor de smaken waar ze bekend mee zijn. De wat gewaagdere combinaties worden niet door iedereen besteld. Laatst had ik het idee om een sap te maken van zeewier en paprika. Dat is een spannend recept, maar je kunt je afvragen of het publiek dat in je zaak komt er wel op zit te wachten. Ik kan mij voorstellen dat er in een grote stad meer vraag naar is naar zo?n recept."
 

Moes en groentechips

Natuurlijk komt er veel kijken bij het vers persen van sappen. Er is apparatuur nodig, goede ingrediënten en de creativiteit om sapjes te maken. Maar ook op logistiek vlak vraagt het de nodige inspanning. Want hoe ga je om met zaken als inkoop en derving? Ook daar hebben ze bij The Juice Bar rekening mee gehouden. 

"Op onze locatie in Vlissingen staat een droogoven, waarmee we het fruit dat overrijp is kunnen bewerken", vertelt Greetje. "Dan maken we er een moes of groentechips van. Daardoor kun je naast de sappen ook andere unieke eigengemaakte producten aanbieden. Het pulp dat overblijft, gebruiken we dan weer als compost in de tuin. Op deze wijze proberen we de derving zo laag mogelijk te houden, en toch alles wat we hebben gekocht te gebruiken."
 

Flessenwerk

Voor wie het vers persen van sappen te veel tijd vraagt, kan altijd teruggrijpen op de versgeperste sappen in de fles. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze ook te verkrijgen zonder extra toegevoegde ingrediënten om de smaak te bevorderen. Eén van die producenten is Schulp uit Breukelen. 

"Ik begrijp dat een versgeperst sapje het gevoel geeft dat het gezonder is, toch voegen wij geen extra ingrediënten toe aan onze sappen," zegt Jan Hennipman van Schulp. "Het enige wat wij met onze sappen doen is ze een zorgvuldige warmtebehandeling geven, waardoor ze langer houdbaar blijven. Het voordeel hiervan is dat we altijd een goede kwaliteit aan sappen kunnen leveren en seizoensgebonden kunnen werken. Wij produceren onze sappen altijd op het perfecte seizoensmoment; dus aardbeien in de zomer en appels in de herfst. In deze tijd van het jaar geeft de sinaasappel de beste smaak af. De sinaasappels die we nu verwerken tot sap, kunnen we het hele jaar door aanbieden. Daardoor kunnen we altijd een goede kwaliteit garanderen."

Maar volgens Hennipman heeft het gebruik van sap uit een flesje nog enkele andere voordelen. "Natuurlijk heeft de sap uit een flesje ook een economisch voordeel. Wanneer een lunchroom op een dag voor vijf glazen sap perst, maar er maar vier verkoopt, kan hij er één weggooien. Dat is niet alleen voedselverspilling, maar als ondernemer wil je dat verlies ook financieel niet hebben."

Fruit of groente

Greetje Francke blijft echter liefhebber van de sappen die ze zelf perst. Ze heeft nog een aantal tips voor iedereen die ook overweegt om vers te persen. "Ik raad aan om vooral niet de groenten te vergeten in een sap. Ook hier zit veel smaak in, en is ook nog eens veel gezonder dan het persen van  alleen maar fruit. Daar komen namelijk veel suikers bij vrij. Fruit is op zijn best als deze rijp is, dan komt er de lekkerste smaak vanaf. Tot slot wil ik iedereen aanraden te experimenteren, van bijna alles is wel een lekkere sap te maken."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: