Cas Spijkers overleden

29 oktober 2011 |
Cas Spijkers overleden<

Topkok en een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Spijkers was al enige tijd
ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.

Grote bekendheid
Cas Spijkers wordt gezien als een van grootste koks van Nederland. Bij het grote publiek verwierf Spijkers bekendheid als tv-kok. Onder andere met het programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij praatten over hun leven.

Kennis en kunde
In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht. Middels deze opleiding wilde Spijkers zijn kennis en kunde overdragen op de komende generaties van culinaire talenten.
Zelf leerde de geboren Tilburger zijn kookkunsten onder meer in de keuken van Chalet Royal. In de jaren zeventig presteerde Spijkers het om tien keer achter elkaar de eerste plaats op te eisen als kok van het beste restaurant van Nederland.

Michelinsterren
In 1982 behaalde Spijkers voor De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelinster. De tweede ster volgde twee jaar later. In 1997 werd Spijkers mede-eigenaar van hotel-restaurant De Swaen, waarvan hij al jaren chef-kok was.

Onder controle
In maart werd bekend gemaakt dat de uitzaaiingen onder controle waren. Drie weken later volgde een terugslag. Spijkers werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. In juli 2011 werd Spijkers nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Geen angst voor commercie
'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak wanneer hij een maaltijd had bereid. De eerste echte tv-kok van het land schuwde de commercie niet, iets wat collega's hem in het verleden nog weleens kwalijk namen.

'Castastisch'
De altijd even enthousiaste televisiekok Pierre Wind heeft inmiddels een nieuw woord voor de Dikke van Dale voorgesteld ter ere van Spijkers: 'castastisch'.

Foto: Frank Lindner

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: