Cas Spijkers overleden

29 oktober 2011 |
Cas Spijkers overleden<

Topkok en een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Spijkers was al enige tijd
ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.

Grote bekendheid
Cas Spijkers wordt gezien als een van grootste koks van Nederland. Bij het grote publiek verwierf Spijkers bekendheid als tv-kok. Onder andere met het programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij praatten over hun leven.

Kennis en kunde
In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht. Middels deze opleiding wilde Spijkers zijn kennis en kunde overdragen op de komende generaties van culinaire talenten.
Zelf leerde de geboren Tilburger zijn kookkunsten onder meer in de keuken van Chalet Royal. In de jaren zeventig presteerde Spijkers het om tien keer achter elkaar de eerste plaats op te eisen als kok van het beste restaurant van Nederland.

Michelinsterren
In 1982 behaalde Spijkers voor De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelinster. De tweede ster volgde twee jaar later. In 1997 werd Spijkers mede-eigenaar van hotel-restaurant De Swaen, waarvan hij al jaren chef-kok was.

Onder controle
In maart werd bekend gemaakt dat de uitzaaiingen onder controle waren. Drie weken later volgde een terugslag. Spijkers werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. In juli 2011 werd Spijkers nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Geen angst voor commercie
'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak wanneer hij een maaltijd had bereid. De eerste echte tv-kok van het land schuwde de commercie niet, iets wat collega's hem in het verleden nog weleens kwalijk namen.

'Castastisch'
De altijd even enthousiaste televisiekok Pierre Wind heeft inmiddels een nieuw woord voor de Dikke van Dale voorgesteld ter ere van Spijkers: 'castastisch'.

Foto: Frank Lindner

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Achtergronden
Waarover wil jij graag lezen?

Jij bent als lezer belangrijk voor ons platform. Om je nog beter van dienst te zijn, willen we graag weten welke inhoud jij het liefste terugziet binnen onze website en onze krant. Help jij ons (en jezelf) door de korte vragenlijst in te vullen? Het neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Bier
Swinkels Family Brewers geeft 'rondje voor jouw zaak'

Swinkels Family Brewers komt met ‘Rondje voor jouw zaak’: een online platform waar consumenten een vat bier kunnen winnen voor hun favoriete horecazaak. De consument koopt een van de deelnemende bieren in de supermarkt of horeca, scant deze met zijn mobiele telefoon, selecteert zijn favo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: