Cas Spijkers overleden

29 oktober 2011 |
Cas Spijkers overleden

Topkok en een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Spijkers was al enige tijd
ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.

Grote bekendheid
Cas Spijkers wordt gezien als een van grootste koks van Nederland. Bij het grote publiek verwierf Spijkers bekendheid als tv-kok. Onder andere met het programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij praatten over hun leven.

Kennis en kunde
In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht. Middels deze opleiding wilde Spijkers zijn kennis en kunde overdragen op de komende generaties van culinaire talenten.
Zelf leerde de geboren Tilburger zijn kookkunsten onder meer in de keuken van Chalet Royal. In de jaren zeventig presteerde Spijkers het om tien keer achter elkaar de eerste plaats op te eisen als kok van het beste restaurant van Nederland.

Michelinsterren
In 1982 behaalde Spijkers voor De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelinster. De tweede ster volgde twee jaar later. In 1997 werd Spijkers mede-eigenaar van hotel-restaurant De Swaen, waarvan hij al jaren chef-kok was.

Onder controle
In maart werd bekend gemaakt dat de uitzaaiingen onder controle waren. Drie weken later volgde een terugslag. Spijkers werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. In juli 2011 werd Spijkers nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Geen angst voor commercie
'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak wanneer hij een maaltijd had bereid. De eerste echte tv-kok van het land schuwde de commercie niet, iets wat collega's hem in het verleden nog weleens kwalijk namen.

'Castastisch'
De altijd even enthousiaste televisiekok Pierre Wind heeft inmiddels een nieuw woord voor de Dikke van Dale voorgesteld ter ere van Spijkers: 'castastisch'.

Foto: Frank Lindner

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: