Sobere kroning of groots uitpakken?

30 januari 2013
Sobere kroning of groots uitpakken?

Over de kroning van Willem Alexander zei premier Rutte: "Het moet een onvergetelijk feest worden, uiteraard op de sobere wijze die past bij deze tijd." Kan Nederland niet veel beter groots uitpakken?
Dit met het oog om Nederland als toeristische bestemming (nog) beter op de kaart te zetten. De troonsopvolging zou een mooie aangelegenheid zijn om het aantal inkomende toeristen nog verder op te schroeven "dan wordt verwacht":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/toeristen-kiezen-voor-kikkerland-11719/.

*Oranjegekte gebruiken*
"Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) is blij met de aandacht en de positieve impact die de aandacht voor het Koninklijk Huis en de troonsopvolging heeft op het merk ‘Holland’. Als NBTC spelen we hier natuurlijk zoveel mogelijk op in om Nederland in het buitenland te promoten als toeristische en zakelijke bestemming. We maken hierbij graag gebruik van de ‘oranjegekte’ om zo de wereld mee te laten delen in het typische oranjegevoel", zo laat woordvoerder Thérèse Ariaans van het NBTC desgevraagd weten.

*Focus online*
"We zetten daarbij vooral in op de internationale websites holland.com en voeden het oranjegevoel met onze social media kanalen (facebook, twitter, Visit Holland App)."

*Buurlanden*
Vooral in België en Duitsland wordt de troonsafstand- en opvolging breed uitgemeten. Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken en Zweden is er veel (media-)aandacht. Ook in Argentinië en Japan is er uitzonderlijk veel aandacht voor ‘Holland’. Ook in landen waar mensen nog nooit van Nederland hebben gehoord, staat Nederland ineens op de kaart. Ariaans: "Dit merken we onder andere aan de bezoekersaantallen van de website "www.holland.com":http://www.holland.com. Die wordt de laatste dagen opvallend vaak bezocht, gemiddeld ruim twee keer zoveel dan normaal. Uit Japan en de VS zelfs vier keer zoveel. Uit Argentinië trekken we de laatste dagen zelfs acht maal zoveel websitebezoekers."

*Passend feest*
Het is de nadrukkelijke wens van koningin Beatrix dat de troonswisseling op 30 april sober en binnen de financiële grenzen van de huidige economisch moeilijke tijd wordt gevierd. "Het NBTC kijkt uit naar een mooie dag en een (passend) groot feest. Dat draagt bij aan de Holland-promotie en het zet Nederland internationaal op de kaart."

Foto: flickr.com/srslyguys

~Frank Lindner~

Overig nieuws