Rookverbod in de horeca blijft

1 april 2014
Rookverbod in de horeca blijft

Het rookverbod voor de horeca blijft overeind, zelfs wanneer er installaties worden uitgevonden en geïnstalleerd die alle rook kunnen wegzuigen. Staatssecretaris Martin van Rijn
(Volksgezondheid) schrijft dit in zijn Nota naar aanleiding van het verslag wetsvoorstel wijziging Tabakswet.

*Rookverbod*
Van Rijn wil hiermee duidelijkheid scheppen, aangezien er al enige tijd onduidelijkheid was over de richting. Van Rijn verwacht niet dat er op korte termijn apparatuur geïnstalleerd kan worden die eenzelfde effect heeft als een rookverbod. "Hiermee breng ik tot uitdrukking dat de hoofdregel van de Tabakswet is dat volledige bescherming tegen tabaksrook slechts bereikt wordt door een rookverbod", zo zegt de bewindsman.

*Toezicht kost veel geld*
Voor het toezicht op het rookverbod is voor 2014 een bedrag van in totaal 2.939.800 euro begroot. Voor het speciale team bestaande uit jonge toezichthouders is 1.500.000 euro apart gelegd.

*Boetes*
Van Rijn gelooft dat de naleving van het rookverbod langzamerhand verbetert. Wij zien in de praktijk iets anders, maar dat terzijde. De inzet van het voorgenomen team van jonge toezichthouders zal naar verwachting enkele honderden extra boetebeschikkingen opleveren, schrijft Van Rijn. "Er worden in het totaal echter geen substantiële extra inkomsten verwacht."

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws