Roken in kleine cafés verboden

26 maart 2013
Roken in kleine cafés verboden

Het roken in een klein café zonder personeel is niet meer toegestaan. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit bepaald. Het hof heeft uitgesproken dat deze regel in gaat tegen een verdrag
van de Wereldgezondheidsorganisatie. Tot nu toe mocht er in kleine cafés, niet groter dan zeventig vierkante meter en waar de eigenaar werkt zonder personeel, worden gerookt.

*Onbewust en ongewild meeroken*
De belangenvereniging Clean Air Nederland (CAN) wilde af van de uitzondering op het rookverbod voor cafébazen zonder personeel en klaagde de Nederlandse staat aan. Volgens CAN kunnen bezoekers nu in alle terecht in horecagelegenheden zonder onbewust en ongewild mee te roken.

*Tijdelijke sluiting*
Op haar site reageert CAN op het vonnis. Voorzitter Patrick Zonderop wil dat cafés tijdelijk moeten sluiten als zij zich niet aan het rookverbod houden. “Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed moet worden geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting. Staatssecretaris Van Rijn dient het Openbaar Ministerie de opdracht te geven om horecagelegenheden voor twee weken te sluiten als ze zich niet aan het rookverbod houden. Van symbolische boetes zijn horecaondernemers niet onder de indruk, wel van een tijdelijke sluiting.”

*Tweede Kamer*
De Tweede Kamer liet eerder al laten weten af te willen van de uitzondering. Staatssecretaris Martin van Rijn zei toen dat nog anderhalf jaar zou kunnen duren voordat een algeheel rookverbod in de horeca gerealiseerd kon worden. De Tweede Kamer besloot in 2010 dat in kleine cafés nog gerookt mocht worden. Het rookverbod geldt sinds 2008 in overige horeca.

~Maud Vissers~

Overig nieuws