Restaurant zonder personeel in Amsterdam

22 oktober 2015 |
Restaurant zonder personeel in Amsterdam<

Een 3D-printer staat er nog net niet, maar in het restaurant Foodsy mogen gasten werkelijk alles zelf doen. Het nieuwe horeca-initiatief
zal het eerste restaurant zijn dat volledig zonder personeel draait. Op donderdag 5 november opent sterrenkok en Edwin Sander in Amsterdam de deuren van zijn concept Foodsy. Sander werkte eerder in de keukens van sterrestaurants als NOMA, ARZAK en Ciel Bleu.

Personeel
In de afgelopen jaren heeft Sander meerdere restaurants opgezet, maar een van de grootste bottlenecks daarbij vormde het inhuren van goed personeel. "In mijn ervaring met horecaconcepten was personeel altijd het grootste struikelblok. Je bent veel tijd en geld kwijt aan het trainen, opleiden en goede afspraken maken. Bovendien is dingen zelf doen tegenwoordig heel normaal. We kweken onze eigen groenten, brouwen ons eigen bier en ook in de keuken worden we steeds handiger. Daarom denk ik dat de tijd er rijp voor is. In Foodsy is de gast kok, ober, barman of -vrouw en ja, ook afwasser", zegt Sander.

Niet reserveren
Reserveren is in Foodsy niet mogelijk, want het restaurant is niet telefonisch bereikbaar. Het concept moet zelfstandig kunnen draaien vindt de kok. "In de zaak zijn er duidelijke instructies: hoe gasten bier moeten tappen, koffie zetten en de gerechten bereiden. En via een stickersysteem kunnen ze alle ingrediënten vinden. Heel laagdrempelig dus, waardoor je ook met weinig kookervaring heel gemakkelijk je eigen meester-gerecht kunt bereiden."

Betalen
Foodsy is een cash free restaurant en werkt met een betalingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een iPad-app gekoppeld aan een pinautomaat.

Mirte Bouman

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: