Regelgeving: hoe zit dat met stagiair(e)s?

11 november 2016 | Thijs Jacobs

Een stagiair of stagiaire. Moet je die betalen of is dat vrijwillig? En dan de loonheffing en de aansprakelijkheid. We vertellen je er meer over. 

Het antwoord is simpel: je bepaalt zelf of je een stagiair(e) betaalt voor de verrichte werkzaamheden. Er is geen enkele verplichting daartoe. Een stagevergoeding is bovendien meestal een onkostenvergoeding voor reiskosten of andere onkosten, waardoor er geen loonheffing verschuldigd is. Onkosten worden immers niet beschouwd als loon. Er is wel loonheffing verschuldigd als er tegenover de stagevergoeding geen daadwerkelijk gemaakte onkosten staan.

KHN

KHN heeft een model stageregeling beschikbaar gesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken bij het opstellen van de stageovereenkomst. Stagiairs ontvangen geen loon en vakantiegeld, maar je kunt hen wel een vergoeding geven. Zij bouwen ook geen vakantiedagen op, en je kunt in de stageovereenkomst samen met de stagiair(e) afspraken maken over vrije dagen. Uiteraard moet je je als werkgever houden aan de vergoedingsafspraken die in de stageovereenkomst zijn vastgelegd.

Aansprakelijkheid voor schade tijdens de stage

Het bedrijf of de organisatie waar de stagiair(e) stage loopt is aansprakelijk voor schade/letsel dat op wordt gelopen tijdens het uitvoeren van de stagewerkzaamheden (art. 7:658 lid 4 BW). Ook als een stagiair(e) tijdens de stage schade veroorzaakt bij een derde (bijvoorbeeld een gast in je lunchroom), dan is de stage-instelling aansprakelijk (art. 6:170 BW).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: