Regelgeving: hoe zit dat met stagiair(e)s?

11 november 2016 | Thijs Jacobs

Een stagiair of stagiaire. Moet je die betalen of is dat vrijwillig? En dan de loonheffing en de aansprakelijkheid. We vertellen je er meer over. 

Het antwoord is simpel: je bepaalt zelf of je een stagiair(e) betaalt voor de verrichte werkzaamheden. Er is geen enkele verplichting daartoe. Een stagevergoeding is bovendien meestal een onkostenvergoeding voor reiskosten of andere onkosten, waardoor er geen loonheffing verschuldigd is. Onkosten worden immers niet beschouwd als loon. Er is wel loonheffing verschuldigd als er tegenover de stagevergoeding geen daadwerkelijk gemaakte onkosten staan.

KHN

KHN heeft een model stageregeling beschikbaar gesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken bij het opstellen van de stageovereenkomst. Stagiairs ontvangen geen loon en vakantiegeld, maar je kunt hen wel een vergoeding geven. Zij bouwen ook geen vakantiedagen op, en je kunt in de stageovereenkomst samen met de stagiair(e) afspraken maken over vrije dagen. Uiteraard moet je je als werkgever houden aan de vergoedingsafspraken die in de stageovereenkomst zijn vastgelegd.

Aansprakelijkheid voor schade tijdens de stage

Het bedrijf of de organisatie waar de stagiair(e) stage loopt is aansprakelijk voor schade/letsel dat op wordt gelopen tijdens het uitvoeren van de stagewerkzaamheden (art. 7:658 lid 4 BW). Ook als een stagiair(e) tijdens de stage schade veroorzaakt bij een derde (bijvoorbeeld een gast in je lunchroom), dan is de stage-instelling aansprakelijk (art. 6:170 BW).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Rotterdam
Sfeerhoreca gaat over in The Party Group

In januari dit jaar werd de droom van Olivier van Hoey Smith werkelijkheid: na een jarenlange samenwerking met zakenpartner Chiel Jongejan ging Van Hoey Smith zijn eigen weg onder de naam The Party Group. De ondernemer nam de helft van Sfeerhoreca over en werd zo de trotse eigenaar van De Vrienden L...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: