Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

20 oktober 2020 | Redactie

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering van de uitspraak.

De Haagse horecaondernemer Michael Meeuwisse begreep niets van de tweede gedwongen sluiting en spande een kort geding aan tegen de Staat. Ruim zestig horecaondernemers schaarden zich achter Meeuwisse. De horecaondernemers voelen zich de dupe van de gedeeltelijke lockdown die het kabinet op 13 oktober afkondigde om het aantal coronabesmettingen te beteugelen. Voor een tweede keer dit jaar moest de horeca noodgedwongen de deuren sluiten. 

Een dag na de tweede lockdown kwam naar buiten dat het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd om te onderzoeken of de restaurants wel open konden blijven.

Berlijn

In het buitenland hebben dergelijk rechtszaken wel tot het versoepelen van de maatregelen geleid. In Berlijn gaf de rechter elf restaurantondernemers afgelopen vrijdag gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was versoepeling van de verplichte sluitingstijd van 23.00 uur. De rechter oordeelde dat de Duitse tegenhanger van het RIVM, het Robert Koch Instituut, met hun statisitieken niet heeft aan kunnen tonen dat een eerdere sluiting van de horeca extra voordeel oplevert naast de al ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld het maximum aantal gasten.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Achtergronden
4 jaar geleden in De CaféKrant: Khalid Oubaha

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2017. We bezochten Khalid Oubaha, de su ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: