NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

13 januari 2021 | David Bakker

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. De sectoren horeca en catering en detailhandel zijn samen goed voor meer dan de helft van alle toekenningen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen.

In de derde periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december. Die tegemoetkoming is maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming.

Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen van 16 november tot en met 13 december. Na de aankondiging van de lockdown door premier Rutte heeft UWV het loket opnieuw opengesteld van 15 december tot en met 27 december. Van de uiteindelijke ruim 81.000 aanvragen kwamen er 23.000 binnen - meer dan een kwart - sinds de start van de lockdown.

Totale voorschotbedrag komt uit op circa 2,8 miljard euro

Iets minder dan 4000 aanvragen zijn afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De overige 77.000 werkgevers hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, aan een groot deel is inmiddels ook de tweede termijn overgemaakt. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. In totaal verwacht UWV zo’n 2,8 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de derde periode NOW. Daarvan is nu dus zo’n 1,7 miljard uitgekeerd.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft inzicht in de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en gemeente voor de derde periode NOW. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang.

Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (20.243), detailhandel (18.621) en overige commerciële dienstverlening (10.524);

Het voorschotbedrag is het hoogst voor de sector horeca en catering (eerste termijn € 206 miljoen), gevolgd door overige commerciële dienstverlening (eerste termijn € 145 miljoen) en vervoer en logistiek (eerste termijn € 116 miljoen);

Het opgegeven verwachte omzetverlies is het hoogst in de sector horeca en catering met 68,5 procent. Dat is flink hoger dan het gemiddelde voor alle werkgevers: 51,5 procent;

Veruit de meeste toekenningen, 52.371 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 432 toegekende aanvragen;

Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (9.444), gevolgd door Rijnmond (5.648) en Midden-Utrecht (3.838).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Corona
Lockdown nog eens drie weken verlengd

De huidige lockdown, die is ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, wordt met nog eens drie weken verlengd. Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van beraad op het Catshuis gisteren, zo meldt de NOS. Dinsdagavond volgt naar verwachting de persconferentie waarin de maatregele ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: