Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

13 augustus 2019 | David Bakker

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt.

Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze fenomenale locatie een legende te maken. Dit doen ze met een spraakmakende plek in een voormalige Scheepsbouwloods met een onderscheidend interieur en een smakelijk lunch-, diner- en borrelmenu met stoere gerechten, vergezeld van 100 verschillende bieren en mooie wijnen. Tel daar het enorme terras bij op en je hebt een wow factor.

Industrieel ontwerp

Het is bijna niet voor te stellen dat het 8 meter hoge pand waarin IJver is gevestigd vanaf nul is opgebouwd. Ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn creëerden samen met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen (Koelhuis Frigo) een unieke locatie waarin industriële elementen worden gecombineerd met opvallende kleuren, planten, comfortabel vintage meubilair, authentieke lampen en bijzondere objecten. De muren werden aan de buitenzijde bekleed met koudgewalst staal dat handmatig met een gasbrander is bewerkt. “Het industriële ontwerp ligt in lijn met de loods”, vertelt Reinout Ezinga. “Met een warm interieur zodat je je hier snel thuis voelt. De lange aanloop door vertragingen in de bouw heeft als voordeel gehad dat we ruim de tijd hadden om veel bijzondere materialen te verzamelen. Zo zijn de houten lattenbanken afkomstig uit een oud Pools treinstation en hebben we 10 enorme vintage lampen op de kop weten te tikken.”

Heroïsche uitstraling

Veel elementen in het interieur zijn origineel en ambachtelijk. De ontwerpers wisten samen met de ondernemers een bijzondere eclectische sfeer te realiseren. De wandlampen en tafelpoten werden speciaal voor IJver gemaakt. En ook de 34 koperen tapkranen werden handmatig gedraaid. Samen met kunstenaars uit de NDSM loods werden unieke interieurelementen gecreëerd. Achter de 18 meter lange bar maakte kunstenaar Zardoz een uniek tegeltableau, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden. Het zijn sieraden in de ruimte die een indrukwekkende heroïsche uitstraling heeft. “Deze plek voelt alsof die er altijd al was. Alsof het de kantine was die ze over hebben genomen en hebben opgeknapt. Dat gevoel is altijd iets waarnaar ik streef en dat is hier bijzonder goed gelukt”, aldus een tevreden Adam Marshall.

De ruimte is flexibel ingedeeld waardoor er ook meetings, presentaties en feestjes van vijf tot vijfhonderd man kunnen worden gehouden. De locatie kenmerkt zich door een uitstekende bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Eigenzinnige gerechten

Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. Er wordt gekookt, veelal op de houtskoolgrill, met ingrediënten van Hollandse bodem met een knipoog naar het eigenzinnige van Amsterdam. Bier is een belangrijk product bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Zo staan er courgettebloemen met tuinbonen, oude schapenkaas, groene appel en ‘Dead Pony’ IPA dressing op de kaart. Tevens serveren ze brood gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. Bij IJver kan je terecht voor lunchgerechten tussen 10:00 en 16:00 uur. Op de lunchkaart staan goede broodjes, waaronder pastrami belegd met mierikswortel en augurk, spiegeleitjes, verschillende tosti’s en salades. Ook aan de kleintjes is gedacht met een speciaal kindermenu en een flexibele speelhoek.

Culinaire borrelkaart

Vanaf 16:00 uur tot laat in de avond serveert IJver haar uitgebreide borrelkaart. Denk niet aan een standaard bittergarnituur, maar aan een culinair borrelmenu. Hierop vind je onder meer rillettes van ossenstaart met geroosterd brood en een frisse kruiden salsa en een crudite van groenten uit het seizoen met salsa verde, hummus en gerookte paprika dip. Voor bij de borrel doen ook de authentieke currywurst en de huisgemaakte Jordanese balletjes gemaakt van gehakt, garnalen en augurk het erg goed. Daarnaast serveert IJver verschillende nacho’s bereid in de houtskooloven waarvan de XXL variant alle verwachtingen overtreft.

Bier & wijn

IJver beschikt over 34 tappunten verdeelt over de bars en twee taptafels, serveert biercocktails en heeft zo'n honderd verschillende bieren op fles. Om de keuze iets te vergemakkelijken geven zij advies met behulp van een digitaal keuzemenu. Door middel van vragen over smaak wordt het best bijpassende biertje geadviseerd. Ook de wijnliefhebbers komen aan hun trekken met een prachtig assortiment wijnen van een lokale wijnleverancier.

Groene oase

De zaak beschikt over een enorm overdekt binnen-buiten terras en een buitenterras. Hier kunnen gasten onder elke weeromstandigheden genieten van een festivalsfeer, volledig ingericht met boeibanken buiten en een telescooptribune en comfortabele sofa’s binnen-buiten. Op het terras staan badkuipen op pootjes gevuld met groene planten, deze oase wordt binnen doorgetrokken met planten verspreid door de ruimte. IJver is een heerlijke plek die uitstekend tot zijn recht komt in dit creatieve gebied dat volop in ontwikkeling is. Noeste arbeid loont.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Columns Column Thijs Jacobs
Het nieuws? Er is even geen nieuws

Het nieuws? Binnen onze geliefde cafébranche is er al een tijdje geen nieuws. Voor ons gevoel al een hele lange tijd. Zicht op heropening van de horeca is er nog even niet, zeker niet met de coronacijfers zoals we die nu zien. Ja, er is wel aandacht voor de restaurants die heel misschien kunn ...

Drinks Bier
Bavaria doopt nieuwe brouwinstallatie voor nieuwe 0.0% die smaakt als pils 

Vandaag onthult brouwerij Bavaria, onderdeel van Swinkels Family Brewers, haar nieuwste 0.0% brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Deze brouwinstallatie, genaamd Fenix, stelt Bavaria in staat om een nieuw alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcohol ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in de horeca

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: