Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

13 augustus 2019 | David Bakker

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt.

Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze fenomenale locatie een legende te maken. Dit doen ze met een spraakmakende plek in een voormalige Scheepsbouwloods met een onderscheidend interieur en een smakelijk lunch-, diner- en borrelmenu met stoere gerechten, vergezeld van 100 verschillende bieren en mooie wijnen. Tel daar het enorme terras bij op en je hebt een wow factor.

Industrieel ontwerp

Het is bijna niet voor te stellen dat het 8 meter hoge pand waarin IJver is gevestigd vanaf nul is opgebouwd. Ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn creëerden samen met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen (Koelhuis Frigo) een unieke locatie waarin industriële elementen worden gecombineerd met opvallende kleuren, planten, comfortabel vintage meubilair, authentieke lampen en bijzondere objecten. De muren werden aan de buitenzijde bekleed met koudgewalst staal dat handmatig met een gasbrander is bewerkt. “Het industriële ontwerp ligt in lijn met de loods”, vertelt Reinout Ezinga. “Met een warm interieur zodat je je hier snel thuis voelt. De lange aanloop door vertragingen in de bouw heeft als voordeel gehad dat we ruim de tijd hadden om veel bijzondere materialen te verzamelen. Zo zijn de houten lattenbanken afkomstig uit een oud Pools treinstation en hebben we 10 enorme vintage lampen op de kop weten te tikken.”

Heroïsche uitstraling

Veel elementen in het interieur zijn origineel en ambachtelijk. De ontwerpers wisten samen met de ondernemers een bijzondere eclectische sfeer te realiseren. De wandlampen en tafelpoten werden speciaal voor IJver gemaakt. En ook de 34 koperen tapkranen werden handmatig gedraaid. Samen met kunstenaars uit de NDSM loods werden unieke interieurelementen gecreëerd. Achter de 18 meter lange bar maakte kunstenaar Zardoz een uniek tegeltableau, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden. Het zijn sieraden in de ruimte die een indrukwekkende heroïsche uitstraling heeft. “Deze plek voelt alsof die er altijd al was. Alsof het de kantine was die ze over hebben genomen en hebben opgeknapt. Dat gevoel is altijd iets waarnaar ik streef en dat is hier bijzonder goed gelukt”, aldus een tevreden Adam Marshall.

De ruimte is flexibel ingedeeld waardoor er ook meetings, presentaties en feestjes van vijf tot vijfhonderd man kunnen worden gehouden. De locatie kenmerkt zich door een uitstekende bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Eigenzinnige gerechten

Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. Er wordt gekookt, veelal op de houtskoolgrill, met ingrediënten van Hollandse bodem met een knipoog naar het eigenzinnige van Amsterdam. Bier is een belangrijk product bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Zo staan er courgettebloemen met tuinbonen, oude schapenkaas, groene appel en ‘Dead Pony’ IPA dressing op de kaart. Tevens serveren ze brood gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. Bij IJver kan je terecht voor lunchgerechten tussen 10:00 en 16:00 uur. Op de lunchkaart staan goede broodjes, waaronder pastrami belegd met mierikswortel en augurk, spiegeleitjes, verschillende tosti’s en salades. Ook aan de kleintjes is gedacht met een speciaal kindermenu en een flexibele speelhoek.

Culinaire borrelkaart

Vanaf 16:00 uur tot laat in de avond serveert IJver haar uitgebreide borrelkaart. Denk niet aan een standaard bittergarnituur, maar aan een culinair borrelmenu. Hierop vind je onder meer rillettes van ossenstaart met geroosterd brood en een frisse kruiden salsa en een crudite van groenten uit het seizoen met salsa verde, hummus en gerookte paprika dip. Voor bij de borrel doen ook de authentieke currywurst en de huisgemaakte Jordanese balletjes gemaakt van gehakt, garnalen en augurk het erg goed. Daarnaast serveert IJver verschillende nacho’s bereid in de houtskooloven waarvan de XXL variant alle verwachtingen overtreft.

Bier & wijn

IJver beschikt over 34 tappunten verdeelt over de bars en twee taptafels, serveert biercocktails en heeft zo'n honderd verschillende bieren op fles. Om de keuze iets te vergemakkelijken geven zij advies met behulp van een digitaal keuzemenu. Door middel van vragen over smaak wordt het best bijpassende biertje geadviseerd. Ook de wijnliefhebbers komen aan hun trekken met een prachtig assortiment wijnen van een lokale wijnleverancier.

Groene oase

De zaak beschikt over een enorm overdekt binnen-buiten terras en een buitenterras. Hier kunnen gasten onder elke weeromstandigheden genieten van een festivalsfeer, volledig ingericht met boeibanken buiten en een telescooptribune en comfortabele sofa’s binnen-buiten. Op het terras staan badkuipen op pootjes gevuld met groene planten, deze oase wordt binnen doorgetrokken met planten verspreid door de ruimte. IJver is een heerlijke plek die uitstekend tot zijn recht komt in dit creatieve gebied dat volop in ontwikkeling is. Noeste arbeid loont.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: