Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

13 augustus 2019 | David Bakker

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt.

Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze fenomenale locatie een legende te maken. Dit doen ze met een spraakmakende plek in een voormalige Scheepsbouwloods met een onderscheidend interieur en een smakelijk lunch-, diner- en borrelmenu met stoere gerechten, vergezeld van 100 verschillende bieren en mooie wijnen. Tel daar het enorme terras bij op en je hebt een wow factor.

Industrieel ontwerp

Het is bijna niet voor te stellen dat het 8 meter hoge pand waarin IJver is gevestigd vanaf nul is opgebouwd. Ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn creëerden samen met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen (Koelhuis Frigo) een unieke locatie waarin industriële elementen worden gecombineerd met opvallende kleuren, planten, comfortabel vintage meubilair, authentieke lampen en bijzondere objecten. De muren werden aan de buitenzijde bekleed met koudgewalst staal dat handmatig met een gasbrander is bewerkt. “Het industriële ontwerp ligt in lijn met de loods”, vertelt Reinout Ezinga. “Met een warm interieur zodat je je hier snel thuis voelt. De lange aanloop door vertragingen in de bouw heeft als voordeel gehad dat we ruim de tijd hadden om veel bijzondere materialen te verzamelen. Zo zijn de houten lattenbanken afkomstig uit een oud Pools treinstation en hebben we 10 enorme vintage lampen op de kop weten te tikken.”

Heroïsche uitstraling

Veel elementen in het interieur zijn origineel en ambachtelijk. De ontwerpers wisten samen met de ondernemers een bijzondere eclectische sfeer te realiseren. De wandlampen en tafelpoten werden speciaal voor IJver gemaakt. En ook de 34 koperen tapkranen werden handmatig gedraaid. Samen met kunstenaars uit de NDSM loods werden unieke interieurelementen gecreëerd. Achter de 18 meter lange bar maakte kunstenaar Zardoz een uniek tegeltableau, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden. Het zijn sieraden in de ruimte die een indrukwekkende heroïsche uitstraling heeft. “Deze plek voelt alsof die er altijd al was. Alsof het de kantine was die ze over hebben genomen en hebben opgeknapt. Dat gevoel is altijd iets waarnaar ik streef en dat is hier bijzonder goed gelukt”, aldus een tevreden Adam Marshall.

De ruimte is flexibel ingedeeld waardoor er ook meetings, presentaties en feestjes van vijf tot vijfhonderd man kunnen worden gehouden. De locatie kenmerkt zich door een uitstekende bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Eigenzinnige gerechten

Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. Er wordt gekookt, veelal op de houtskoolgrill, met ingrediënten van Hollandse bodem met een knipoog naar het eigenzinnige van Amsterdam. Bier is een belangrijk product bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Zo staan er courgettebloemen met tuinbonen, oude schapenkaas, groene appel en ‘Dead Pony’ IPA dressing op de kaart. Tevens serveren ze brood gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. Bij IJver kan je terecht voor lunchgerechten tussen 10:00 en 16:00 uur. Op de lunchkaart staan goede broodjes, waaronder pastrami belegd met mierikswortel en augurk, spiegeleitjes, verschillende tosti’s en salades. Ook aan de kleintjes is gedacht met een speciaal kindermenu en een flexibele speelhoek.

Culinaire borrelkaart

Vanaf 16:00 uur tot laat in de avond serveert IJver haar uitgebreide borrelkaart. Denk niet aan een standaard bittergarnituur, maar aan een culinair borrelmenu. Hierop vind je onder meer rillettes van ossenstaart met geroosterd brood en een frisse kruiden salsa en een crudite van groenten uit het seizoen met salsa verde, hummus en gerookte paprika dip. Voor bij de borrel doen ook de authentieke currywurst en de huisgemaakte Jordanese balletjes gemaakt van gehakt, garnalen en augurk het erg goed. Daarnaast serveert IJver verschillende nacho’s bereid in de houtskooloven waarvan de XXL variant alle verwachtingen overtreft.

Bier & wijn

IJver beschikt over 34 tappunten verdeelt over de bars en twee taptafels, serveert biercocktails en heeft zo'n honderd verschillende bieren op fles. Om de keuze iets te vergemakkelijken geven zij advies met behulp van een digitaal keuzemenu. Door middel van vragen over smaak wordt het best bijpassende biertje geadviseerd. Ook de wijnliefhebbers komen aan hun trekken met een prachtig assortiment wijnen van een lokale wijnleverancier.

Groene oase

De zaak beschikt over een enorm overdekt binnen-buiten terras en een buitenterras. Hier kunnen gasten onder elke weeromstandigheden genieten van een festivalsfeer, volledig ingericht met boeibanken buiten en een telescooptribune en comfortabele sofa’s binnen-buiten. Op het terras staan badkuipen op pootjes gevuld met groene planten, deze oase wordt binnen doorgetrokken met planten verspreid door de ruimte. IJver is een heerlijke plek die uitstekend tot zijn recht komt in dit creatieve gebied dat volop in ontwikkeling is. Noeste arbeid loont.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: