Nieuw belastingregime gokkasten sinds 1 juli 2008

1 januari 2009 |
Nieuw belastingregime gokkasten sinds 1 juli 2008<

Sinds 1 juli 2008 betalen exploitanten van kansspelautomaten kansspelbelasting over de opbrengst van hun gokkasten. Exploitanten én opstellers van deze automaten betalen vanaf die datum geen btw meer over de opbrengst van hun gokautomaten.

Wie een kansspel wint, moet over zijn prijs 29% belasting afdragen aan de fiscus. Deze kansspelbelasting gold tot voor kort niet voor gokautomaten. De exploitant en degene bij wie de gokkast stond opgesteld, betaalden 19% btw over hun deel van de opbrengst. Nu is echter het regime voor kansspelen en gokautomaten gelijkgetrokken. Door de nieuwe regels hoeven opstellers die geen exploitant van de gokautomaat zijn, helemaal niets meer af te dragen. De afdracht is volledig verschoven naar de exploitant. Een gevolg hiervan kan zijn dat de exploitatieovereenkomsten tussen exploitanten en opstellers mogelijk worden herzien.

Exploitanten van gokautomaten betalen vanaf 1 juli kansspelbelasting over de bruto-opbrengst van hun automaten. Dat is het bedrag dat de klant in de automaat heeft gegooid minus het uitgekeerde prijzengeld. Geld dat een exploitant eventueel aan een opsteller betaalt, mag niet van de opbrengst worden afgetrokken. Bij “gewone” kansspelen zijn prijzen tot € 454 vrijgesteld van belasting. Omdat de exploitant geen belasting betaalt over de prijzen maar over de opbrengst, is deze vrijstelling niet van toepassing op gokautomaten. De hoogte van de uitkering doet er niet toe, het gaat om de opbrengst.

Dit nieuwe fiscale regime geldt alleen voor kansspelautomaten. Voor behendigheidsautomaten zoals flipperkasten blijft het ‘oude’ regime gelden. Over de opbrengst van deze automaten blijven zowel de exploitant als de opsteller 19% btw betalen.

Klik hier voor meer informatie.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: