Niet afhankelijk zijn van één brouwer

20 december 2013
Niet afhankelijk zijn van één brouwer

In de rubriek CaféBizz leest u over verschillende (business)casussen waarbij KHN één-op-één advies levert aan een horecaondernemer. Deze keer: ongebonden door een eigen
biertapinstallatie.

*De feiten*
Erik Derksen is samen met Bob Gijsberts de trotse eigenaar van het goedlopende café-restaurant Buurten in Utrecht. Samen met zijn compagnon start hij juni 2014 in dezelfde stad een nieuwe vestiging van Buurten. De tweede vestiging zal op veel vlakken gelijkenis vertonen met de eerste zaak, maar één ding pakken ze totaal anders aan: de inkoop van het bier.

*Goede verstandhouding*
Derksen: “We doen alles zelf voor onze zaak: van de financiering en gemeentelijke onderhandelingen tot de inrichting. En nu willen we ook onze biertapinstallatie zelf aanschaffen. Welk bier uiteindelijk uit de kraan komt, zou dan naar mijn idee niet moeten uitmaken. Onze relatie met de huidige brouwer is meer dan goed, maar we willen niet afhankelijk zijn.”

*Het advies van KHN*
“De ‘discussie’ van KHN en de brouwers over een eerlijke biermarkt volg ik al geruime tijd en KHN heeft heel wat ondernemers wakker geschud: zorg ervoor dat je ongebonden bent wanneer dat mogelijk is. We hadden het ons nooit echt gerealiseerd dat het ook echt anders kan. Voor onze nieuwe zaak hebben we op aanraden van KHN een offerte bij Ntray opgevraagd. Ntray levert de biertankinstallatie, wij kopen het bier.”

*Even wennen*
“Uiteraard hebben we de brouwerij waarmee we voor onze eerste vestiging zaken doen uitgenodigd om een offerte te maken voor enkel het leveren van een biertankinstallatie. We hebben duidelijk aangegeven dat het mogelijk moet zijn dat we een biertankinstallatie van brouwerij A hebben, maar dat we bier van brouwerij B schenken. Daaraan moesten ze wel even wennen. Dat is nu precies wat ik wil: brouwerijen moeten coöperatiever worden en meebewegen. En dat is gelukt, want er is een serieus voorstel gedaan.”

*De toekomst*
“Op dit moment vergelijken we de beide offertes. Binnenkort zullen we een keuze maken. Maar het is al duidelijk dat we met een eigen installatie veel geld besparen en een betere inkooppositie hebben. Het belangrijkste resultaat is dat de tweede vestiging van Buurten volledig onafhankelijk wordt van brouwer en/of leverancier. Heerlijk!”

Overig nieuws