Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

14 mei 2019 | Yonne van Geene

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbier. Meer dan twintig jaar na dato brouwen Hertog Jan en Bronckhorster het witbier opnieuw naar origineel recept. Witte Raaf maakt alleen deze zomer een exclusieve terugkeer. Het ‘zeldzaam lekkere witbier’ is vanaf 16 mei verkrijgbaar bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen, de cafés van het Hertog Jan Genootschap, bij slijterij Mitra en op de festivals Kannen & Kruiken en Lepeltje Lepeltje.

Brouwerij De Raaf brouwde in 1987 als eerste in Nederland witbier. Witte Raaf was een van de meest verkochte bieren van deze kleinschalige brouwerij. Vanaf 1992 werd Witte Raaf bij de Arcense Stoombierbrouwerij gebrouwen. Nu blazen brouwers Gerard van den Broek van Hertog Jan en Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company dit geliefde witbier weer nieuw leven in. Het originele ontwerp van het etiket werd uit respect voor het verleden zoveel mogelijk in tact gelaten, maar met een twist: de pelikaan moest zijn plek afstaan aan – hoe kan het ook anders – een witte raaf.

Fris en kruidig

Witte Raaf witbier heeft een alcoholpercentage van 5,1 procent en een frisse aroma met een lichte geur van citrus. De smaak is volmondig fris, licht zurig door het gekozen gist en sinaasappelschillen en kruidig door het gebruik van koriander. Het witbier is bleek troebel, deze troebeling is afkomstig van de levende gist en tarwe. Van den Broek: “We hebben een oude bekende opnieuw gebrouwen, als ode aan de Nederlandse brouwtraditie. Mede door de natuurlijke gisting krijgt Witte Raaf zijn verfrissende, karakteristieke eigen geur en smaak. Een perfect zomerbier.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: