Nederland vijfde aspergeland van Europa

3 april 2017 | Thijs Jacobs

De oppervlakte landbouwgrond die in Nederland gebruikt wordt voor de teelt van asperges is in 2016 opnieuw toegenomen, met 6 procent. Met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare in 2015 staat Nederland op de vijfde plaats in Europa. Dit meldt het CBS.

 

In 2016 was in Nederland 3 790 hectare landbouwgrond in gebruik voor de teelt van asperges. De opbrengst was 18,6 duizend ton. Duitsland is met 21 duizend hectare en een opbrengst van 114 duizend ton de belangrijkste aspergeteler van de EU.

Aspergeteelt Nederland vooral in Limburg en Noord-Brabant

De provincie Limburg nam vorig jaar 61 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening en de provincie Noord-Brabant 34 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. In Noord-Brabant nam het aspergeareaal met 115 hectare toe, in Limburg groeide het areaal met 112 hectare. Hoewel asperges ook in de andere provincies gestoken worden, blijft de teelt daar kleinschalig.

Asperges in Duitsland populair

Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2015 met ruim 20 duizend hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met 11 duizend hectare. Nederland kwam binnen Europa op de vijfde plaats met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare. 

Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 17 duizend ton de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 114 duizend ton aan geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.

Uitvoer en doorvoer vooral naar landen binnen Europa

Van de 17,1 miljoen kilo asperges die in 2015 in Nederland zijn geproduceerd, was een vijfde deel bestemd voor de export. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België. 

Het grootste deel van de asperges die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn. Peru was in 2015 de belangrijkste aspergeleverancier, met bijna 10 miljoen kilo. Frankrijk leverde bijna 700 duizend kilo en de Verenigde Staten bijna 600 duizend kilo. De meeste van deze buitenlandse asperges worden weer uitgevoerd, vooral naar Duitsland en België.

Bron: CBS

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: