Nederland uit recessie, seinen op oranje

14 november 2013
Nederland uit recessie, seinen op oranje

De Nederlandse economie is volgens cijfers van het CBS uit de recessie. Na vele periodes van krimp groeide de economie in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede met 0,1 procent. Hoewel het
volgens deze cijfers van kwartaal op kwartaal dus beter gaat met de economie van het land, is het voor veel sectoren en bedrijven nog een spannende periode.

*Groene seinen? Waar dan?*
Veel economen en experts menen dat 'heel veel seinen op groen staan'. Berichtgeving van onder andere het CBS over het derde kwartaal doet toch vermoeden dat de seinen zijn vastgevroren op oranje, als het al niet rood is.

*Minder goed nieuws*
Zo is ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 de economie met 0,6 procent gekrompen. De investeringen in vaste activa waren in het derde kwartaal 3,0 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens hebben in het derde kwartaal 2,3 procent minder uitgeven aan goederen en diensten dan in 2012. In het derde kwartaal van 2013 waren er 160.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling van 2,0 procent betekent tevens het grootste banenverlies sinds het begin van de reeks in 1995.

*Krimp (in horeca) neemt af*
In veel bedrijfstakken werd in het derde kwartaal minder geproduceerd dan een jaar eerder, maar in een aantal branches was de afname wel kleiner dan in het tweede kwartaal. Bij handel, vervoer en horeca verminderde de krimp van 2,8 naar 0,7 procent.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws