Nationaal Bieronderzoek: speciaalbier met minder alcohol nieuwe smaakmaker

13 juli 2017 | Roy Spijker

De groei in veelzijdigheid van het bierassortiment maakt de Nederlandse bierdrinker enthousiast en bewuster. Twee op de vijf bierdrinkers drinkt vaker een ander soort bier dan twee jaar geleden. De consumptie van speciaalbieren en biermixen gaat hierbij onverminderd door, maar opvallend is de opkomst van de speciaalbieren met een lager alcoholpercentage. Een derde van de bierdrinkers kiest vaker voor dit bier dan twee jaar geleden. Deze trends komen uit het Nationaal Bieronderzoek onder 1.000 bierdrinkende Nederlanders van Nederlandse Brouwers.

Het bierlandschap beweegt
Pils is nog steeds met afstand het meest gedronken bier. Maar de opmars zit in de speciaalbieren en de biermixen (zoals Radler), zo laat het onderzoek zien. Deze bieren zorgen ervoor dat ruim drie kwart van de Nederlandse bierdrinkers meer variëteit ziet in het bierschap. En nog eens twee derde vindt het aansprekend dat het bieraanbod groeit in de supers.

Deze bredere keuze valt ook in de horeca in de smaak. Men hecht namelijk waarde aan een ruime keuze aan biersoorten (42%) en een breed aanbod van bieren aan de tap (43%). Door de grotere biervariëteit wordt er ook steeds vaker voor bier gekozen dan voor andere (alcoholische) dranken (40% versus 32% in 2016). En opvallend, dit geldt meer voor vrouwen (44%) dan voor mannen (38%).

Bierdrinker avontuurlijker
De groeiende keuze zorgt ervoor dat bijna de helft (in vergelijking tot twee jaar geleden) vaker voor een ander type bier kiest. Speciaalbier is hierbij populair en wordt momenteel door vier op de vijf bierdrinkers gedronken. Smaak is hiervoor de voornaamste reden. De drie meest populaire speciaalbieren zijn achtereenvolgens witbier (36%), blond bier (30%) en op de voet gevolgd door tripel (en abdij of trappist; alle 28%). Van de speciaalbieren zijn vooral blond bier en Weizenbier dit jaar populairder geworden.

Opmars speciaalbier met minder alcohol
Speciaalbieren worden veel gedronken maar de nieuwe smaakmaker in dit segment lijkt speciaalbier met een lager alcoholpercentage te zijn. Een op de drie kiest vaker voor deze variant dan twee jaar geleden. En dat doen vrouwen (41%) aanzienlijk vaker dan mannen (29%). 

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers licht toe: “De consument weet goed de weg naar het speciaalbier te vinden. Waar voorheen speciaalbier werd geassocieerd met zware bieren met veel alcohol, zie je nu dat consumenten steeds meer interesse hebben in speciaalbieren met een lager alcoholpercentage, zoals de session ale met rond de 4% alcohol. Ook brouwers spelen met hun bieren in op deze wens van de consument om bewuster te genieten van een mooi glas bier.”

Biermixen worden biertrend
Het zijn niet alleen de speciaalbieren die veel geschonken worden, ook alcoholvrij bier blijft onverminderd populair. Circa de helft (52%, 2016: 48%) van de bierdrinkers drinkt het weleens. Alcoholvrije biermixen, zoals Radlers, zijn het meest in trek onder deze drinkers (66%). Wanneer het warm weer is wordt vaker voor een biermix zonder alcohol gekozen, juist vanwege de smaak. De Nederlandse bierdrinker zélf ziet de biermixen, maar ook nieuwe bierspijscombinaties als dé biertrends voor 2018, zo blijkt uit het onderzoek.

Bier als smaakmaker
Bierspijscombinaties zijn ook een nieuwe trend. Een op de drie bierdrinkers geeft aan wel eens bewust voor bier te kiezen bij het eten. Toch is het soms nog lastig kiezen welke bieren het beste passen bij de maaltijd. Bijna de helft van de Nederlandse bierdrinkers (46%) vindt het prettig als  in de horeca passend advies wordt gegeven over een spijsbiercombinatie. 50% vindt het zelfs logisch dat er naast een wijnadvies ook een bieradvies in de horeca zou wordt gegeven. Om aan deze wens gestalte te geven, zijn de brouwers recentelijk samen een initiatief gestart om de consument te helpen wegwijs te worden in het gevarieerde bierassortiment en advies te geven over de mogelijkheden van bier en eten. 

Uit een vertrouwd vaatje
Hoewel de Nederlandse bierdrinker graag varieert in zijn bierkeuze, drinkt het merendeel (53%) het liefst een vertrouwd glas bier van Nederlandse makelij. Smaak en interesse in lokale bieren zijn ook een reden om voor bier van Hollandse bodem te kiezen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: