Minder wijn geproduceerd in 2016

13 april 2017 | Roy Spijker

De wereldwijde productie van wijn was in 2016 267 miljoen hectoliter. Dat is een afname van 3 procent. Deze cijfers heeft de internationale wijnorganisatie OIV bekend gemaakt.

Volgens OIV-directeur Jean-Marie Aurand komt de daling van de wijnproductie als gevolg van weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld. Hij verwacht wel dat de oogstverwachtingen voor 2017 gunstiger zijn.

Consumptie stijgt
In tegenstelling tot de productie, is de wereldwijde consumptie van wijn in 2016 wel gestegen naar 242 miljoen hectoliter. Daarmee heeft de consumptie zich gestabiliseerd sinds de economische crisis in 2008. Wel ligt de wijnconsumptie nog steeds 8 miljoen hectoliter lager dan voor de crisis.

Wijnhandel
Qua volume liet de wereldwijde wijnhandel een lichte daling zien van 1,2 procent tot 104 miljoen hectoliter. Qua waarde was er wel een stijging van 2 procent tot 29 miljard euro. Spanje is het land dat de meeste wijn exporteert. De meeste wijn wordt gedronken in de Verenigde Staten (31,8 miljoen liter), gevolgd door Frankrijk (27 miljoen) en Italië (22,5 miljoen). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

15 jaar De CaféKrant
13 jaar geleden in De CaféKrant: Café de Beyerd

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2008, het jaar waarin Spanje het EK Voetb ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: