Meer kerstreserveringen voor de horeca

16 december 2010 |
Meer kerstreserveringen voor de horeca<

De komende kerstdagen mag de horeca rekenen op meer bezoeken dan de voorgaande jaren. Van gezellige kerstborrel in het café tot culinaire hoogstandjes. De mensen zoeken de warmte en gastvrijheid van de horeca op de komende Kerst. Ruim 14% van de Nederlanders zegt van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners die in de horeca worden genuttigd.

Arrangementen in trek
In veel hotels en restaurants wordt er al volop geboekt en zijn totaalarrangementen zeer in trek. "Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen onbezorgd genieten deze kerstdagen", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

100.000 meer boekingen in restaurants
Elk jaar presenteert Koninklijke Horeca Nederland de verwachtingen voor de kerstdagen. Deze metingen worden uitgevoerd door Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.
Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar was men terughoudender, toen lagen de reserveringen een vol procentpunt lager. "Het vertrouwen in de economie groeit gestaag en iedereen wil ontspannen genieten met Kerst", aldus Van der Grinten. De restaurants hebben op dit moment al ruim 100.000 boekingen meer vastliggen dan vorig jaar. Het lijkt erop dat mensen zichzelf willen verwennen met een onbezorgde en ontspannen Kerst.

Trends
Volgens het NBTC gaat van de 350.000 Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan tijdens de Kerst circa 30% naar een hotel. Veel hotels bieden arrangementen aan voor een totaalprijs. Restaurateurs bieden naast de feestelijke uitgebreide diners, ook steeds meer menu's aan die eenvoudig thuis zijn te bereiden. De Chinese restaurateurs hebben speciaal voor deze Kerst een Innovatief Kerstmenu voorbereid in samenwerking met Chinese Meesterkoks. Voor de ijssalons zijn traditioneel de ijssmaken als mokka, hazelnoot, chocola en vanille-ijstaarten zeer in trek. De Chinese wokrestaurants ontvangen met de Kerst vriendengroepen of grote families, die samen zorgeloos genieten van mooie buffetten.

Hoge verwachtingen
Waarschijnlijk hebben de hoge verwachtingen ook te maken met het feit dat kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag wordt gevierd. Met dit vooruitzicht kan de verbetering van omzetten in horecabedrijven zich doorzetten. Omzetcijfers van het CBS laten in het 3e kwartaal van dit jaar voor het eerst een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Coronacrisis
Aantal 'coronaboetes' in horeca staat bijna overal op nul

Het AD heeft onderzocht in hoeverre de gemeenten handhaven met betrekking tot de coronamaatregelen in de horeca. Wat blijkt? In de meeste gemeenten staat de teller op nul; er wordt dus een oogje toegeknepen. Steekproef Wel merken de gemeenten dat de anderhalve meter afstand staads vaker niet w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: