Maakt bier drinken slimmer?

2 oktober 2014 |
Maakt bier drinken slimmer?<

Over bier drinken bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zorgt de consumptie van een flink aantal eenheden er bijvoorbeeld voor dat je net
wat soepeler op de dansvloer beweegt, en lijkt het uiterlijk van andere cafébezoekers met elk glas aantrekkelijker te worden – hoewel dat door anderen wordt tegengesproken.

Hop
Maar nu is wetenschappelijk aangetoond dat je zelfs slimmer wordt van bier. Nou ja, van de plantensoort hop dan. Hop wordt van oudsher in bier gebruikt, en diende vroeger om het bier te conserveren. Tegenwoordig wordt hop puur nog gebruikt om bier zijn karakteristieke bittere smaak te geven. Het is vooral een onmisbaar ingrediënt van de Engelse bitters, waarin veel meer hop wordt gebruikt dan in onze bieren, die veelal onder de noemer lager vallen.

Slimmere muizen
Wetenschappers van de Amerikaanse Oregon State University voerden een hoge dosis xanthohumol (een bestanddeel van hop, en dus ook van bier) aan jonge muizen, en merkten dat de cognitieve hersenfuncties van de diertjes verbeterden. Concreet betekent dit dat de muisjes beter presteerden in een speciaal voor de gelegenheid gemaakt doolhof. De knaagdieren die het hop-extract toegediend hadden gekregen, vertoonden meer flexibiliteit in hun denkvermogen dan soortgenoten die geen hop op het menu hadden staan.

2000 liter per dag
Het heeft volgens de wetenschappers echter geen zin om nu massaal bier te gaan drinken in de hoop een genie te worden. Om de hoeveelheid xanthohumol binnen te krijgen die de muisjes ophadden, moet je namelijk 2000 liter per dag wegwerken.

Sneller metabolisme
Bier drinken om slimmer te worden is dus helaas geen optie. Maar wat onderstreept dit onderzoek dan wel? Xanthohumol lijkt het metabolisme van de muizen te versnellen, en vetzuren in de lever te verminderen. Verder is er het vermoeden dat het bestanddeel een rol speelt bij het vormen van herinneringen.

Meer lezen over bier? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: