Maak je eigen biercocktails

Auteur: Ivo Thijssen
Drinks 5 juli 2022
Maak je eigen biercocktails

Een goed gemaakt bier is een traktatie op zichzelf. Daar hoef je in principe niets aan toe te voegen. Toch kan het mixen en combineren van bieren bijzonder interessante combinaties opleveren. Wellicht een doorn in het oog van de bierpurist, maar in feite wordt bij de juiste combinatie het eindproduct beter dan de smaak der delen. 

Ook is het niet geheel een nieuw concept. De Babyloniërs voegden al dadels en andere fruitsoorten toe aan hun bier en ook de trappisten van Rochefort gooien op feestelijke dagen nog wel eens een glaasje port in hun gerstenwijn. Gewoon omdat het lekker is. 

De wat meer hedendaagse combinatie is die van bier met een fruitsiroop/vruchtensap. Je ziet dat bij het Belgische Kriekenbier, wat doorgaans iets te zuur is, en daarom gecombineerd wordt met kersen. Ook het bekende ‘rosebier’ is eigenlijk gewoon witbier met siroop. Maar ook het mengen van bieren kan interessant zijn, zo kan je in het kroegje tegenover het klooster van Westmalle een Westmalle half-om-half bestellen (half tripel, half dubbel).

Infuseren is een tweede optie. Hierbij wordt een beetje van een andere drank aan het bier toegevoegd. Rochefort 10 met port bijvoorbeeld. Maar ook een whisky kan bij sommige bieren veel toevoegen. Je kunt de Whisky Infused van Gouden Carolus kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zélf experimenteren met interessante smaakcombinaties (zoals gin met Weizen of cider met kriekenbier). 

Voor de echte mixoloog is er geen grens aan de mogelijkheden. Van Witbier Mojitos, tot een Rusty Nail gemaakt met bokbier. Bier heeft zo’n veelzijdigheid aan smaken dat het vrijwel in elke klassieke cocktail zijn plek kan vinden. Verder zijn er dan nog oneindig mogelijkheden van combinaties voor nieuwe recepten. In de zomer een zelfgemaakte Radler serveren gaat gasten absoluut verassen en zo kan je echt je eigen recept ontwikkelen.

Het grootste plezier van het mogen werken met smaken is dat je eindeloos kunt combineren en proberen. Ik raad dan ook iedereen aan om aan de slag te gaan met het bedenken van interessante mengvormen. De kunst is, net zoals alles in de horeca, de kwaliteit en samenstelling van je producten stabiel te laten zijn. Zorg er dus voor dat elke biercocktail die de bar verlaat hetzelfde smaakt.

Over de auteur

Ivo Thijssen is een autoriteit op het gebied van bier; zo is hij Certified Cicerone, Internationaal Biersommelier en sinds 2012 ondernemer en eigenaar van bierproeven.nubierbewustzijn.nl en veel gevraagd spreker. Ivo is specialist in commerciële bierkennis, bier en eten combineren én het laatste stuk van de bierreis; verkopen, tappen en serveren. Ivo Thijssen heeft samen met de HM Academy de training 'Bier als omzetvergroter voor de horeca' ontwikkeld. Meer info over Ivo is te vinden op ivothijssen.nl.

Overig nieuws