Leer bij over Britse bieren

24 maart 2016 |
Leer bij over Britse bieren<

Vroeger werd Brits bier geassocieerd met een lauw en schuimloos goedje, waarvan je maar met moeite het glas leeg kon krijgen. Het ‘draught’ bier
is het bekendst. Dat is bier dat op natuurlijke wijze gerijpt is en geen koolzuur bevat. Bovendien moet het eigenlijk met een handpomp getapt worden. We nemen je mee langs enkele typisch Britse bieren.

Ale
Tegenwoordig zie je ale ook in Nederland fors aan populariteit winnen. Ale is een Brits bier, zeg maar de eigen versie van wat wij pils noemen. Het pilsener is in Groot-Brittannië populair en de ale verovert ook Nederland op dit moment. Er zijn verschillende varianten, zoals de pale ale, India Pale Ale en de brown ale. Tot begin 15e eeuw brouwden de Engelsen bier met allerlei kruiden, behalve hop. De India Pale Ale is zeer specifiek met een opmars bezig. Het pils kenmerkt zich door de hop en hoeft niet per definitie bitter te zijn; dat hangt namelijk weer af van welke hop er is gebruikt. Vaak wordt er gebruikgemaakt van ‘dry-hopping’. Dit houdt in dat er tijdens de fermentatie hop wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer hoparoma en –geuren. Geur is voor tachtig procent de basis van de smaakbeleving van bier, dus dit onderdeel is zeer belangrijk voor een brouwer. Late-hopping wordt ook vaak toegepast door de brouwers van IPA’s. Hierbij wordt aan het einde van het proces hop toegevoegd, waardoor het pils niet bitterder wordt, maar wel meer geur en aroma krijgt. Er is volgens de Britse biervereniging CAMRA wel verschil tussen de ale en de real ale. De real ale wordt afgevuld in een houten vat en is zelden op fles verkrijgbaar. Volgens een oud rijmpje bestond het Engelse ale al lang voor de introductie van 'beer', waarvoor hop nodig was: ‘Turkeys, heresy, hops, and beer all came to England in one year’ (1066). Voor de introductie van hop werd ale geconserveerd met andere ingrediënten, zoals alecost (boerenwormkruid).

Lager
Laaggegiste bieren worden in Engelstalige landen met deze naam aangeduid. Het is misschien wel het meestgedronken bier in groot-Brittannië, alhoewel het vroeger totaal niet populair was. Met een alcoholpercentage van gemiddeld 3,5 procent zijn de lagers gemiddeld 2 procent lichter dan de Nederlandse pilseners.

Porter
Dit zijn de eerste bieren die op commerciële basis werden gebrouwen in Groot-Brittanië. Het is een donkere biersoort, die ontstond in het Londen van de 18e eeuw. Tot die tijd mixten Engelsen vaak drie of vier bieren, totdat het leek op wat wij nu kennen als de Ierse Guinness Extra Stout, dat zich kenmerkt door de bittere smaak. De grote doorbraak kwam toen Arthur Guinness in 1759 een brouwerij overnam en daar Porter ging brouwen. Vanaf ongeveer 1970 wordt bij Guinness geen Porter meer gebrouwen. Het bier is al bijna uit het straatbeeld verdwenen. De sterkere versie van Porter, Stout, is wel nog steeds populair.

Stout
De Britse stouts zijn zoeter en minder bitter dan de Ierse stouts en hebben een alcoholpercentage van ongeveer 4.5 procent. Guinness is een bekende brouwer van stout. De geroosterde zwarte mout (al is het vaak maar voor een klein deel) zorgt voor zowel de kenmerkende kleur als de smaak. Stout wordt vooral gekenmerkt door zijn donkerbruine, bijna zwarte, kleur en de bittere, gebrande smaak.
[kader]

Kleine brouwers vs. grote brouwers
Ook in Nederland worden er bieren gebrouwen die het proces van dry-hopping ondergaan. Zo werd er onlangs door Hertog Jan de HJA16/3 gelanceerd. Een bier dat in gelimiteerde oplage verkrijgbaar is en maar liefst vijf hoppen bevat. Dry-hopping werd toegepast bij de productie van dit bier. Grote brouwers zijn minder wendbaar in de markt, zoals kleine brouwers dat wel zijn. Hertog Jan heeft daarentegen met zijn Hertog Jan Ongekend een reeks van drie bieren neergezet die een kleine brouwer niet zouden misstaan. Een kleinere, maar niet onbekende, brouwer die een IPA brouwt, is Jopen. Er zijn brouwers die bekend zijn geworden vanwege hun IPA, zoals Punk IPA van Brewdog en de Raging Bitch van Flying Dog. Deze merken hebben de opkomst van de IPA's in Nederland sterk gestimuleerd.

Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: