Leer bij over Britse bieren

24 maart 2016 |
Leer bij over Britse bieren<

Vroeger werd Brits bier geassocieerd met een lauw en schuimloos goedje, waarvan je maar met moeite het glas leeg kon krijgen. Het ‘draught’ bier
is het bekendst. Dat is bier dat op natuurlijke wijze gerijpt is en geen koolzuur bevat. Bovendien moet het eigenlijk met een handpomp getapt worden. We nemen je mee langs enkele typisch Britse bieren.

Ale
Tegenwoordig zie je ale ook in Nederland fors aan populariteit winnen. Ale is een Brits bier, zeg maar de eigen versie van wat wij pils noemen. Het pilsener is in Groot-Brittannië populair en de ale verovert ook Nederland op dit moment. Er zijn verschillende varianten, zoals de pale ale, India Pale Ale en de brown ale. Tot begin 15e eeuw brouwden de Engelsen bier met allerlei kruiden, behalve hop. De India Pale Ale is zeer specifiek met een opmars bezig. Het pils kenmerkt zich door de hop en hoeft niet per definitie bitter te zijn; dat hangt namelijk weer af van welke hop er is gebruikt. Vaak wordt er gebruikgemaakt van ‘dry-hopping’. Dit houdt in dat er tijdens de fermentatie hop wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer hoparoma en –geuren. Geur is voor tachtig procent de basis van de smaakbeleving van bier, dus dit onderdeel is zeer belangrijk voor een brouwer. Late-hopping wordt ook vaak toegepast door de brouwers van IPA’s. Hierbij wordt aan het einde van het proces hop toegevoegd, waardoor het pils niet bitterder wordt, maar wel meer geur en aroma krijgt. Er is volgens de Britse biervereniging CAMRA wel verschil tussen de ale en de real ale. De real ale wordt afgevuld in een houten vat en is zelden op fles verkrijgbaar. Volgens een oud rijmpje bestond het Engelse ale al lang voor de introductie van 'beer', waarvoor hop nodig was: ‘Turkeys, heresy, hops, and beer all came to England in one year’ (1066). Voor de introductie van hop werd ale geconserveerd met andere ingrediënten, zoals alecost (boerenwormkruid).

Lager
Laaggegiste bieren worden in Engelstalige landen met deze naam aangeduid. Het is misschien wel het meestgedronken bier in groot-Brittannië, alhoewel het vroeger totaal niet populair was. Met een alcoholpercentage van gemiddeld 3,5 procent zijn de lagers gemiddeld 2 procent lichter dan de Nederlandse pilseners.

Porter
Dit zijn de eerste bieren die op commerciële basis werden gebrouwen in Groot-Brittanië. Het is een donkere biersoort, die ontstond in het Londen van de 18e eeuw. Tot die tijd mixten Engelsen vaak drie of vier bieren, totdat het leek op wat wij nu kennen als de Ierse Guinness Extra Stout, dat zich kenmerkt door de bittere smaak. De grote doorbraak kwam toen Arthur Guinness in 1759 een brouwerij overnam en daar Porter ging brouwen. Vanaf ongeveer 1970 wordt bij Guinness geen Porter meer gebrouwen. Het bier is al bijna uit het straatbeeld verdwenen. De sterkere versie van Porter, Stout, is wel nog steeds populair.

Stout
De Britse stouts zijn zoeter en minder bitter dan de Ierse stouts en hebben een alcoholpercentage van ongeveer 4.5 procent. Guinness is een bekende brouwer van stout. De geroosterde zwarte mout (al is het vaak maar voor een klein deel) zorgt voor zowel de kenmerkende kleur als de smaak. Stout wordt vooral gekenmerkt door zijn donkerbruine, bijna zwarte, kleur en de bittere, gebrande smaak.
[kader]

Kleine brouwers vs. grote brouwers
Ook in Nederland worden er bieren gebrouwen die het proces van dry-hopping ondergaan. Zo werd er onlangs door Hertog Jan de HJA16/3 gelanceerd. Een bier dat in gelimiteerde oplage verkrijgbaar is en maar liefst vijf hoppen bevat. Dry-hopping werd toegepast bij de productie van dit bier. Grote brouwers zijn minder wendbaar in de markt, zoals kleine brouwers dat wel zijn. Hertog Jan heeft daarentegen met zijn Hertog Jan Ongekend een reeks van drie bieren neergezet die een kleine brouwer niet zouden misstaan. Een kleinere, maar niet onbekende, brouwer die een IPA brouwt, is Jopen. Er zijn brouwers die bekend zijn geworden vanwege hun IPA, zoals Punk IPA van Brewdog en de Raging Bitch van Flying Dog. Deze merken hebben de opkomst van de IPA's in Nederland sterk gestimuleerd.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: