Alcoholgrens definitief naar 18 jaar

19 juni 2013
Alcoholgrens definitief naar 18 jaar

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om de leeftijd voor de verkoop van zwakalcoholische drank te verhogen van 16 naar 18 jaar aangenomen. Met deze verhoging willen zij het alcoholmisbruik onder de
jongeren tegengaan. Wat betekent deze verandering voor horecaondernemers?

*De nieuwe wet*
Er worden met dit wetsvoorstel enkele artikelen in de Drank en Horecawet aangepast. Vanaf 1 januari 2014 mag u zwakalcoholische dranken verkopen aan uw gasten vanaf de leeftijd 18 jaar. De gemeente speelt een rol omdat zij verplicht zijn om eens in de vier jaar een preventie- en handhavingsplan te maken op alcoholbeleid. De leeftijd waarop gewerkt mag worden in de horeca is 16 jaar.

*Symboolpolitiek*
Jongeren worden via een voorlichtingscampagne geïnformeerd over alle veranderingen. KHN spreekt van 'symboolpolitiek' over de wetsverandering maar zal het komende half jaar benutten om de leden te voorzien van praktische hulpmiddelen om met de nieuwe wettelijke regel om te gaan.

*Doelgroep van belang*
Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de drankensector binnen de horeca. Ook al geven ze van alle leeftijdsgroepen het minste geld uit per bezoek, ze komen graag en vaak. In de eerste zes maanden van 2012 gaf 45,5 procent van de jongeren tussen 16-24 jaar aan dat ze per week één keer of vaker een horecabedrijf in de drankensector heeft bezocht. Bij oudere leeftijdsgroepen ligt dit percentage aanzienlijk lager (tussen de 24 en 31 procent).

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws