Koffiekopje van koffiedrab wint Horecava Innovatie Award

15 januari 2020 | Redactie

Met The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won You Lucky Bird, maandag de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

Nederlanders drinken met elkaar zo’n 18 miljard kopjes koffie en daarbij ontstaat elk jaar ruim 250 miljoen kilo koffiedrab. Veel daarvan komt terecht in de verbrandingsoven. You Lucky Bird, een initiatief van Paul van der Hulst en Guido ten Hengel, heeft als doel dit materiaal beter te benutten. Aan het einde van de levensduur kunnen de kopjes weer gerecycled worden tot nieuwe exemplaren. Kopjes gemaakt van koffiedrab moeten een verschil gaan maken in de wereld van koffie.

Na 2,5 jaar slaagde You Lucky Bird erin, in samenwerking met Coffee Based een materiaal te ontwikkelen dat vaatwasserbestendig, hittebestendig en voedselveilig is. Ideaal materiaal dus om er een koffiekopje, volgens de barista-standaarden, van te maken. “Het kopje is niet zozeer hét doel, maar vooral het middel”, legt Paul van der Hulst uit. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en passie voor koffie komen daarin samen.

Horecava

Uit de ruim 170 ingezonden innovaties heeft de jury zestien producten en diensten genomineerd na een eerste jury-ronde. In een tweede ronde pitchten de gelukkigen hun producten en diensten bij de jury. The Lucky Cup werd maandag gelanceerd tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam en wist daar meteen een prijs in de wacht te slepen. The Lucky Cup won de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

De jury van deze categorie bestempelt The Lucky Cup als grote winnaar. The Lucky Cup is een zeer doordacht en duurzaam totaal concept. Aan het einde van de keten wordt er een circulaire oplossing geboden voor een enorme berg koffieafval middels een zeer hoogwaardig product dat geheel is doorontwikkeld én aan het begin van de koffieketen wordt er structureel geïnvesteerd in een schoolproject voor kinderen van Ethiopische koffieboeren. “De educatie van de koffieboeren van morgen”, aldus de jury.

Ethiopië

Paul van der Hulst zag In Ethiopië hoe hard de koffieboeren moeten werken om hun gezin te onderhouden. ,,Het ziet er niet rooskleurig uit voor de bevolking daar. Mensen zijn arm en hebben te maken met klimaatverandering. Koffiebonen leveren steeds minder op. Boeren worden als een citroen uitgeknepen. You Lucky Bird haakt daarom aan bij Stichting Chale. Deze organisatie heeft al twintig jaar ervaring met projecten in Ethiopië. De koffiekopjes dragen specifiek bij aan een onderwijsproject in Ethiopië, gericht op kinderen van koffieboeren. “Dit maakt de cirkel rond: van koffieboer via de koffiehandel, de drab en ons kopje weer terug naar Ethiopië. Alleen maar Lucky Birds dus."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: