KHN: Tweede Kamer wil meer steun voor horeca

8 mei 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de Tweede Kamer de noodzaak inziet van een aanvullend steunpakket voor de horeca. Gisteren vond er een speciaal coronadebat plaats in de Tweede Kamer, waarbij Kamerleden aandacht hebben gevraagd voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed. KHN ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers.

Tweede steunpakket: onderzoek naar vergoeding vaste lasten

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Voorafgaand aan dit debat sprak KHN met diverse partijen over het door KHN opgestelde noodzakelijke noodplan voor de horeca. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. De drie kernpunten uit het bij het kabinet ingediende KHN-noodplan zijn: reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie. Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde.

Er werd een motie van VVD en D66 aangenomen, waarin het kabinet wordt opgeroepen om medio mei duidelijkheid te bieden op een aanvulling op het lopende steunpakket en daar specifiek het probleem van de doorlopende vaste lasten in mee te nemen. Ook de ChristenUnie en het CDA dienden een motie in over het steunpakket welke werd aangenomen door de Tweede Kamer. In deze motie roepen zij de Regering op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Tijdens het debat gaf minister-president Rutte aan dat het kabinet verder in gesprek gaat met KHN om de mogelijkheden te bespreken.

Eerste stap in goede richting, nu doorpakken

KHN is blij dat meerdere partijen de lobbyinzet van KHN ondersteunen, wat zich heeft doorvertaald in deze twee moties. KHN dringt er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan dat er snel actie wordt ondernomen, zodat er ook snel concrete en goede oplossingen worden gevonden voor horecaondernemers. KHN gaat ervan uit dat het kabinet voortvarend aan de slag zal gaan met het uitvoeren van de moties en denkt graag mee om tot effectieve en werkbare oplossingen voor de horeca te komen.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vragen het kabinet om de horeca voor het Pinksterweekend al open te laten gaan, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen en daardoor veiliger moeten zijn dan wanneer de horeca open mag op 1 juni. Het kabinet handhaaft voor de horeca vooralsnog de datum van 1 juni. Maar Rutte benoemde expliciet dat het gesprek tussen KHN en minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer “misschien wel moest worden voortgezet” om te kijken wat mogelijk en wenselijk is om te grote drukte te vermijden. Ook stelde Rutte dat gemeenten veel kunnen doen om de horeca tegemoet te komen, bijvoorbeeld door extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft.

KHN gaat ook de komende periode actief het gesprek aan op landelijk, regionaal en lokaal niveau over de verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk weer volledig en veilig open te kunnen gaan en de horeca letterlijk en figuurlijk meer ruimte te kunnen bieden. We gaan ervan uit dat we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: