KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

3 maart 2016 |
KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

In april 2012 is KHN een juridische procedure gestart tegen brouwerijen Heineken, AB InBev, Grolsch en Bavaria. Doel: door de Nederlandse rechter
laten vaststellen dat de brouwers onrechtmatig hebben gehandeld jegens hun horeca-afnemers door het kartel dat zij in de periode 1996-1999 hebben gevormd (volgens de Europese Commissie).

In de koelkast
Gezien de gesprekken tussen KHN en de brouwerijen de afgelopen jaren, is de procedure telkens ‘aangehouden’. Oftewel: de case is als het ware ‘in de koelkast’ gezet omdat KHN de gesprekken niet wilde belasten met een lopende procedure.

Juridische procedure wordt afgebroken
In de KHN-Ledenraadsvergadering van september 2015 is het bierdossier, en ook de procedure, besproken. De Ledenraad heeft besloten om met de juridische procedure te stoppen. Waarom? Om deze procedure voort te zetten en af te maken zijn aanzienlijke kosten gemoeid terwijl nadien horecaondernemers alsnog een eigen procedure moeten starten om hun individuele schade te verhalen. Kortom: voortzetten betekent aanzienlijke kosten terwijl de procedure eigenlijk de ondernemers slechts een klein beetje verder helpt. Daarbij komt dat de onderlinge verstandhoudingen tussen KHN en de brouwers de afgelopen tijd verbeterd zijn. Er zijn eerste stappen gezet naar meer transparantie in biercontracten. Er is meer duidelijkheid over de overname van bruiklenen, er zijn vier checklists die ondernemers kunnen raadplegen voordat ze een contract aangaan met een brouwerij. En er is een begrippenlijst biercontracten opgesteld, zodat iedereen over hetzelfde praat. Het ledenraadsbesluit betekent dat we via de advocaten met de brouwerijen afspreken dat de procedure per 1 mei 2016 wordt beëindigd.

Nog iets te vorderen? Doe dit voor 1 mei 2016!
Wat betekent dit voor u? Als u meent nog een vordering op de brouwers te hebben vanwege het kartel 1996-1999, in de zin dat het kartel schade aan uw onderneming heeft aangericht, en u wilt nog trachten die vordering te gelde te maken, dan dient u voor 1 mei 2016 juridische actie te ondernemen. Het risico dat zo’n vordering verjaard zal zijn, is namelijk vanaf 1 mei 2016 aanzienlijk groter.

Stoppen procedure betekent niet dat KHN geen aandacht meer heeft voor biercontracten
Dat KHN stopt met de procedure betekent niet dat we stoppen met het bierdossier. Zo zal KHN de leden blijven informeren en voorlichten over allerlei belangrijke kwesties die te maken hebben met contracten met brouwerijen.

Bron: KHN.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie wordt ludiek; er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: