KHN: rem op bestedingen in horeca

9 januari 2012 |
KHN: rem op bestedingen in horeca<

De impact van de economie op de bestedingen in de horeca is fors. De verwachting is dat door de afnemende koopkracht van de consument de komende jaren de particuliere consumptie verder zal afnemen. In de horeca zal deze jaren een enorme beweging
gaan plaatsvinden. Algemeen directeur van KHN Lodewijk van der Grinten: "Over de jaren 2001-2012 bleef het volume al sterk achter. Bij elkaar zal dat aanleiding zijn tot een noodzakelijke technische en sociale innovatie óf sanering." Belangenbehartiger voor de horeca KHN meldde dit tijdens de start van de grootste vakbeurs voor de horeca in Amsterdam.

Innoveren of saneren
Voor de horeca betekent het komende jaar vooral creatief ondernemerschap en innovatie om te overleven. De afgelopen jaren heeft de horecabranche al flinke klappen gehad. Ook in het begin van 2011 was de verwachting dat er groei zou ontstaan, maar in het tweede gedeelte van 2011 is de groei al weer sterk terug gevallen. Cafés, restaurants en hotels hadden nog een groei van 2 procent. De traditionele cafés staan onder druk en in de sector Fastservice zien we dat nieuwe concepten en franchising aan terrein winnen.

Bedrijfsresultaat kan toenemen
Door de omzetgroei (met uitzondering van de cafés) zal het bedrijfsresultaat (de winst) bij alle segmenten in de horeca in 2011 en 2012 kunnen toenemen. De stijging van inkoopprijzen van voedsel en energie werken kostenverhogend. De arbeidskosten nemen relatief beperkt toe. Voor 2012 wordt een bescheiden winstontwikkeling van 2,5 procent voorzien. Een goede kostenbeheersing is de belangrijkste achtergrond bij de verwachte stijging van de winst.

Maar let wel...
De winst (bedrijfsresultaten) zijn sinds 2007 over 2008, 2009 en 2010 cumulatief 21 procent afgenomen. De gecalculeerde verwachting maakt dat nog niet goed. KHN houdt rekening met een zwaar jaar voor de horeca. Op horecabestedingen is door consumenten en bedrijven relatief eenvoudig te bezuinigen.

Foto: Myrtille Vromans

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Coronacrisis
Aantal 'coronaboetes' in horeca staat bijna overal op nul

Het AD heeft onderzocht in hoeverre de gemeenten handhaven met betrekking tot de coronamaatregelen in de horeca. Wat blijkt? In de meeste gemeenten staat de teller op nul; er wordt dus een oogje toegeknepen. Steekproef Wel merken de gemeenten dat de anderhalve meter afstand staads vaker niet w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: