KHN kruist de degens met FNV Horeca

14 januari 2016 |
KHN kruist de degens met FNV Horeca<

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN),Toon Naber, nam op Horecava een petitie in ontvangst van FNV Horeca. Met de petitie vraagt
de FNV Horeca om een eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden voor horecamedewerkers. En daar is KHN het volmondig mee eens. KHN zit echter niet geheel op één lijn met FNV Horeca, zo blijkt uit deze berichtgeving van KHN.

Maatwerk
De horecalonen groeien mee met de markt. De stijging van 6,2% van de horecalonen sinds 2010 tot en met 2015 is conform het landelijk gemiddelde volgens de CBS-statistieken. Op het gebied van arbeidsvoorwaarden vindt KHN dat met de nieuwe Wet werk en zekerheid de branche vooral behoefte heeft aan maatwerk en flexibiliteit voor individuele ondernemingen. Dat kan nu alleen met een cao. Een horeca cao biedt dus alleen toegevoegde waarde, als aan deze eisen is voldaan.

Flexibiliteit ontbreekt
Volgens KHN-voorzitter Naber laat de nieuwe Wet werk en zekerheid vooral tekortkomingen zien bij omgaan met seizoenen, pieken en dalen: “Wij zijn een sector met een grote behoefte aan flexibiliteit qua inzet van medewerkers. De nieuwe Wet werk en zekerheid schiet hier tekort. Dus wij hebben met name behoefte aan maatwerk voor individuele ondernemingen en flexibiliteit. Alleen als een horeca cao hierin in combinatie met een aparte regeling van de minister voorziet, heeft een cao voor ons toegevoegde waarde. FNV Horeca wil tot nu toe via een cao juist flexibiliteit en maatwerk tegengaan.” Volgens KHN geven meer contracten ruimte om medewerkers vooruitzichten te bieden. Als dat principe wordt tegengaan, werkt dat de onderneming en de medewerkers tegen. Een cao heeft verder geen collectieve toeters en bellen.

Afweging risico’s vaste dienst
Van 2010 tot 2014 steeg het aantal horecabanen met 38.000 (CBS). Het aantal banen bepaalde tijd nam met 60.000 toe, terwijl het aantal banen onbepaalde tijd juist met 22.000 afnam. De horecabanen worden gemiddeld ook wat ‘kleiner’ omdat individuele, meestal kleinere, werkgevers een afweging maken of zij de risico's van vaste dienst voor langere termijn kunnen dragen. Zeker in geval van seizoen, pieken en dalen. Een vast dienstverband levert dan een groot risico op betalen van loon zonder dat er werk of omzet is. Als het dan echt niet anders kan, dan wordt het risico gespreid over meer kleinere banen. Dan zijn de risico's voor de onderneming beter te overzien. Inclusief de risico's bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement
KHN heeft voor leden het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement gemaakt. Het maatwerk daarin zijn de regelingen vakkrachten met hogere beloningen dan niet-vakkrachten. Dat biedt kansen op werkervaring en beloning. De arbeidstijd wordt voor 52 weken afgesproken en over 52 weken met pieken en dalen ingezet. De leeftijd voor volwassen belonen van vakkrachten is teruggebracht van 22 naar 21 jaar en tegelijk zijn voor de resterende jeugdlonen voor vakkrachten van 18 jaar of ouder verhoogd. Verder is er een regeling voor de functies seizoenkracht en invalkracht. Voor deze functies is extra maatwerk per onderneming nodig, want seizoenen, pieken en dalen variëren per horecabedrijf. Het KHN Arbeidsvoorwaardenreglement vormt een goede basis voor een cao. Met een cao is meer maatwerk voor seizoenkrachten en invalkrachten. Alleen dan kunnen we seizoen- en invalkrachten betere vooruitzichten bieden, aldus KHN. KHN: “Zonder dat maatwerk zijn de meeste werkgevers en werknemers zonder cao beter af dan met een cao die dat tegenwerkt.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: