KHN: geen happy hour, alcohol vanaf 16

15 oktober 2012
KHN: geen happy hour, alcohol vanaf 16

Koninklijke Horeca Nederland mengt zich in het uit te stippelen beleid van de nieuw te vormen regering. Met een brief spreekt KHN zich duidelijk uit over 'voordeeluurtjes' en de minimumgrens voor alcohol.

*Wisselgeld*
De brancheorganisatie zal een afschaffing van het happy hour door de overheid niet (meer) tegenwerken. Daarmee draait KHN qua standpunt ten opzichte van een tijdje terug. Toen kon een mogelijk verbod niet door de beugel. Als 'wisselgeld' zou de overheid af moeten zien van de eventuele verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar om lichte alcohol te mogen drinken.

*Zware tijden*
Het nieuws over de standpunten van KHN komt op een opvallend moment. Vorig week nog bleek uit cijfers van de Rabobank dat bedrijven in de 'natte horeca' in "zwaar weer":http://www.decafekrant.nl/nieuws/komende-jaren-minder-cafes-19166/ verkeren.

*Doelgroep van belang*
Binnen de horeca zijn jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de drankensector. Ook al geven ze van alle leeftijdsgroepen het minste geld uit per bezoek, ze komen graag en vaak. In de eerste zes maanden van 2012 gaf 45,5 procent van de jongeren tussen 16-24 jaar aan dat ze per week één keer of vaker een horecabedrijf in de drankensector heeft bezocht. Bij oudere leeftijdsgroepen ligt dit percentage aanzienlijk lager (tussen de 24 en 31 procent).

*Meer omzet*
De standpunten van KHN, behalve dat die onder meer drankmisbruik tijdens kortingsuurtjes tegengaat (voor alle leeftijden!), lijkt mogelijk ook in het leven te zijn geroepen om voor meer omzet in de noodlijdende deelbranche te zorgen. Vanaf 16 jaar naar de kroeg en biertjes afrekenen tegen het volle pond, in plaats van twee voor de prijs van één.

~Frank Lindner~

Overig nieuws