Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

21 november 2018 | Thijs Jacobs

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank- en Horecawet (DHW) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ze kennen de eisen die gemeenten stellen én de wensen van de horecaondernemers. Een gouden combinatie.

Vergunningaanvragen

Michèl Kaptein en Tanne van Wissen zijn de auteurs van de komende reeks. We vroegen hen met welke problemen horecaondernemers het vaakst aankloppen. Tanne: “Met name voor het regelen van vergunningaanvragen weet men ons te vinden. Hoe beter deze wordt ingediend, hoe sneller de aanvraag wordt afgehandeld. Wanneer een horecaondernemer zelf een aanvraag indient, dan kan het gebeuren dat een stuk wordt vergeten, zoals een inrichtingstekening, de financieringsgegevens of een volledige lijst met leidinggevenden.”
 

Dat ziet Michèl ook: “Omdat wij zowel werken voor het bestuursorgaan, zoals de gemeenten, als aan de kant van de ondernemer, weten we aan welke eisen de vergunningsaanvraag moet voldoen. Voor een ondernemer is dat vaak complex, alleen al het inzicht in welke partijen er zijn en waar rekening mee moet worden gehouden. Als er om vergeten documenten wordt gevraagd door de gemeente dan wordt de termijn opgeschort, waardoor de uiteindelijke afhandeling van de vergunning langer op zich laat wachten. Stel dat het gemeentebestuur binnen acht weken op een aanvraag voor een exploitatievergunning moet beslissen maar je er twee weken over doet om een ontbrekend document aan te leveren, dan zit je dus op tien weken. Zonde.”

Wet Bibob

Het team van Catch Legal doet meer dan alleen vergunningaanvragen, ook de wet Bibob komt geregeld aan de orde. “Daar begeleiden we ook in”, zegt Michèl. “Hoewel de landelijke wetgeving leidend is, wijkt gemeentelijke regelgeving en beleid van gemeente tot gemeente soms af. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert jaarlijks een standaardmodel voor bijvoorbeeld algemene plaatselijke verordeningen, dat grotendeels wordt overgenomen door gemeenten. Maar het gemeentebestuur is nog altijd vrij om andere regels te stellen. Zo is het niet ondenkbaar dat het gemeentebestuur van de gemeente waarin Renesse, waar in de zomermaanden veel jongeren komen feesten, ligt andere nadere regels stelt dan een stad als Amsterdam. Dat is ook iets waar je tegenaan loopt.”

Het horecarecht is relatief oud, dus redelijk inzichtelijk volgens Tanne. “Maar er zijn óók nieuwe ontwikkelingen zoals Blurring. Het concept ‘blurring’ was een pilot van de VNG, maar bleek later in strijd met de Drank- en Horecawet. Dus wat dat betreft moeten we wel zeer scherp blijven, net zoals horecaondernemers scherp moeten blijven op het schenken van alcohol aan minderjarigen bijvoorbeeld. Dat is ook iets waardoor nogal eens problemen ontstaan, maar dat ligt meer in de handhavingssfeer. Vaak worden we ingehuurd door horecaondernemers en omdat we zo vaak dit soort zaken doen voor horecaondernemers en voor gemeenten, kent de materie geen geheimen meer voor ons. Daardoor weet je dat een vergunningaanvraag of andere kwestie gewoon goed, snel en professioneel wordt ingediend en daardoor in beginsel ook snel kan worden afgehandeld.”

Tot slot. De reeks start in december. Wat kunnen we als eerste onderwerp verwachten? Kan er een tipje van de sluier worden opgelicht? Michèl: “Nou vooruit, ik vermoed dat we een zaak over een beschonken horeca-exploitant gaan behandelen. Daar valt een leuke les uit te leren en daaruit blijkt hoe dit soort gevallen uit de praktijk soms nadelig kunnen uitpakken. Daar lees je straks meer over.”

Catch Legal, www.catchlegal.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: