Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

21 november 2018 | Thijs Jacobs

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank- en Horecawet (DHW) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ze kennen de eisen die gemeenten stellen én de wensen van de horecaondernemers. Een gouden combinatie.

Vergunningaanvragen

Michèl Kaptein en Tanne van Wissen zijn de auteurs van de komende reeks. We vroegen hen met welke problemen horecaondernemers het vaakst aankloppen. Tanne: “Met name voor het regelen van vergunningaanvragen weet men ons te vinden. Hoe beter deze wordt ingediend, hoe sneller de aanvraag wordt afgehandeld. Wanneer een horecaondernemer zelf een aanvraag indient, dan kan het gebeuren dat een stuk wordt vergeten, zoals een inrichtingstekening, de financieringsgegevens of een volledige lijst met leidinggevenden.”
 

Dat ziet Michèl ook: “Omdat wij zowel werken voor het bestuursorgaan, zoals de gemeenten, als aan de kant van de ondernemer, weten we aan welke eisen de vergunningsaanvraag moet voldoen. Voor een ondernemer is dat vaak complex, alleen al het inzicht in welke partijen er zijn en waar rekening mee moet worden gehouden. Als er om vergeten documenten wordt gevraagd door de gemeente dan wordt de termijn opgeschort, waardoor de uiteindelijke afhandeling van de vergunning langer op zich laat wachten. Stel dat het gemeentebestuur binnen acht weken op een aanvraag voor een exploitatievergunning moet beslissen maar je er twee weken over doet om een ontbrekend document aan te leveren, dan zit je dus op tien weken. Zonde.”

Wet Bibob

Het team van Catch Legal doet meer dan alleen vergunningaanvragen, ook de wet Bibob komt geregeld aan de orde. “Daar begeleiden we ook in”, zegt Michèl. “Hoewel de landelijke wetgeving leidend is, wijkt gemeentelijke regelgeving en beleid van gemeente tot gemeente soms af. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert jaarlijks een standaardmodel voor bijvoorbeeld algemene plaatselijke verordeningen, dat grotendeels wordt overgenomen door gemeenten. Maar het gemeentebestuur is nog altijd vrij om andere regels te stellen. Zo is het niet ondenkbaar dat het gemeentebestuur van de gemeente waarin Renesse, waar in de zomermaanden veel jongeren komen feesten, ligt andere nadere regels stelt dan een stad als Amsterdam. Dat is ook iets waar je tegenaan loopt.”

Het horecarecht is relatief oud, dus redelijk inzichtelijk volgens Tanne. “Maar er zijn óók nieuwe ontwikkelingen zoals Blurring. Het concept ‘blurring’ was een pilot van de VNG, maar bleek later in strijd met de Drank- en Horecawet. Dus wat dat betreft moeten we wel zeer scherp blijven, net zoals horecaondernemers scherp moeten blijven op het schenken van alcohol aan minderjarigen bijvoorbeeld. Dat is ook iets waardoor nogal eens problemen ontstaan, maar dat ligt meer in de handhavingssfeer. Vaak worden we ingehuurd door horecaondernemers en omdat we zo vaak dit soort zaken doen voor horecaondernemers en voor gemeenten, kent de materie geen geheimen meer voor ons. Daardoor weet je dat een vergunningaanvraag of andere kwestie gewoon goed, snel en professioneel wordt ingediend en daardoor in beginsel ook snel kan worden afgehandeld.”

Tot slot. De reeks start in december. Wat kunnen we als eerste onderwerp verwachten? Kan er een tipje van de sluier worden opgelicht? Michèl: “Nou vooruit, ik vermoed dat we een zaak over een beschonken horeca-exploitant gaan behandelen. Daar valt een leuke les uit te leren en daaruit blijkt hoe dit soort gevallen uit de praktijk soms nadelig kunnen uitpakken. Daar lees je straks meer over.”

Catch Legal, www.catchlegal.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: