IJver opent in Amsterdam: een robuust restaurant met bier in de hoofdrol

27 september 2018 | David Bakker
IJver opent in Amsterdam: een robuust restaurant met bier in de hoofdrol<

In het voorjaar van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het robuuste restaurant, met een groot binnen- en buitenterras, is een bijzonder project met culinaire gerechten en bier in de hoofdrol.

Iconische loods

Initiator Reinout Ezinga realiseerde eerder succesvolle Amsterdamse horecabedrijven als Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper. Samen met zijn compagnons Sikko de Jong, Tim Jongens, Arne Kleijn en chef Herman Klukkert wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van dit ambitieuze project op deze iconische locatie. In de loods werden voorheen zeventig jaar lang grote zeeschepen gebouwd, tot de ruimte in 1984 leeg kwam te staan. In de jaren negentig namen kunstenaars er hun intrek en transformeerden dit rafelrandje van de stad in een bruisende creatieve omgeving. IJver wordt gebouwd in de centrale loods van de NDSM-werf: een acht meter hoog pand waar omheen een binnen- én buitenterras wordt gerealiseerd.

Samenwerking met de Kunststad

In de Scheepsbouwloods is ook de Kunststad gevestigd met ruim zeventig ateliers waar zo’n tweehonderd kunstenaars werken. Daarmee is de loods de grootste creatieve broedplaats van Amsterdam. De eerste samenwerkingen tussen de creatieven op de NSDM-werf en IJver zijn al beklonken: Smel Design Agency heeft de huisstijl ontwikkeld en kunstenaar Zardoz werkt momenteel aan een uniek tegeltableau voor achter de achttien meter lange betonnen bar, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden.   

Treasure hunting

Het interieur komt tot stand in nauwe samenwerking met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen van Koelhuis Frigo. De ondernemers werkten al eerder met dit duo samen en de eerste ontwerpen zien er veelbelovend uit. Adam heeft tijdens zijn treasure hunting in het buitenland bijzondere objecten verzameld die in het restaurant worden neergezet.

Naast bestaande en gekoesterde industriële elementen worden er felle kleuren, planten en bijzondere items toegevoegd om een levendige en warme sfeer in de acht meter hoge ruimte te creëren.

Koken met bier

Bij IJver kun je straks terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De ruimte is flexibel in te delen en biedt daarmee alle mogelijkheid voor meetings, presentaties, feesten en partijen. Er komt ook veel aandacht voor lokale producten op de eet- en drankkaart. Op het menu met een culinaire inslag komen verrassende, robuuste gerechten die zijn bereid met bier. Ook geeft de chef speciale aandacht aan ‘beer and food pairing’.

Primeur:  bierkeuzemenu via hulpzuil

IJver wordt met 34 tappunten en wel honderd verschillende bieren op fles een walhalla voor de bierliefhebber. En voor de gasten die hulp nodig hebben bij zoveel keus is er een speciale bierzuil in het midden van de zaak die aan de hand van een aantal vragen over smaakvoorkeuren een suggestie geeft. Ook krijgt IJver twee taptafels waar groepen hun eigen biertje kunnen tappen. Het geautomatiseerd bierkeuzemenu en de taptafels dienen als moderne toevoegingen op de normale service. Tevens serveert de bar signatuur biercocktails en worden er momenteel meerdere recepturen voor het perfecte IJver biertje getest.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: de beste strandtent van Nederland, op bezoek bij een eetcafé en meer

Met de juni-editie van De CaféKrant hoef je je geen moment te vervelen. We gingen immers op bezoek bij de mooiste strandtent van Nederland (Strandpaviljoen De Staat, Scheveningen), bezochten Eetcafé 't Draeckje in Amersfoort, achterhaalden hoe het werkt in een café waar gast...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Food trends
De culinaire trends van het moment 

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: