Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

24 november 2020 | redactie

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tussen september en november 2020 werd gehouden in heel België.

Bezorging en afhaal

Er wordt veel gehypet rondom maaltijdbezorging, maar hoe staat het er echt voor? Is het echt zo gegroeid? De onderzoekers raadpleegden panelleden in horeca, frituren en broodjeszaken. Ruim 1/3 had voor corona een afhaal- en/of bezorgmogelijkheid. Hierbij zijn duidelijke verschillen tussen de segmenten zichtbaar. Binnen fastservice had namelijk 83% al afhaal en/of bezorging voor corona en binnen horeca 33%.

Binnen horeca geeft 38% van de respondenten in België aan nog steeds geen afhaal en of bezorging aan te bieden. Afhaal in horeca is gestegen, 18% is begonnen met alleen afhaal en 12% met afhaal én bezorging sinds corona.

De verschillen tussen de Vlaanderen en Wallonië zijn groot. In Wallonië is slechts 13% met afhaal en/of bezorging gestart sinds corona ten opzichte van 30% in Vlaanderen.

Bijna 1/5 in catering heeft afscheid genomen van A-merken

In het onderzoek is ook aan alle respondenten gevraagd welke maatregelen men genomen heeft ten behoeve van de inkoop en bedrijfsvoering sinds maart. Lokaal inkopen is enorm gestimuleerd door de overheid, maar slechts 12% heeft dit gedaan. 75% in catering en 52% in horeca en fastservice hebben aanpassingen gedaan in de inkoop.

Om rendement te verbeteren is 14% in horeca en fastservice overgeschakeld van een A-merk naar eigen merk groothandel of goedkoper merk, dit is 19% (bijna 1/5!) in catering.

Bezettingsgraad en aantal personeelsleden dalen

Personeel is de eerste post waarop men heeft bespaard in horeca, 50% heeft dit gedaan. Hoe dan? 60% door ontslag van vast personeel en 55% door stoppen met interim en flexwerkers. “De mogelijkheden om personeel in dienst te houden zijn voor de horeca duidelijk op, het water staat aan de lippen. Uiteindelijk zijn bezorging en afhaal voor veel locaties nog niet eens kostendekkend”, aldus Carolien Plevier van Foodservice Community en GROUP7.

In de bedrijfs-, overheids- en onderwijscatering draait men gemiddeld op 58% ten opzichte van voor de coronacrisis, ook hier heeft 51% zijn personeelsbezetting verlaagd.

Nu in tweede lockdown, wat doen we in de tussentijd?

Alle leveranciers aan de foodservicemarkt moeten in contact blijven met hun klanten en relaties, dat doe je best digitaal op dit moment. Meer dan 80% bestelt online en informatie zoekt men op websites van fabrikanten, groothandels, brancheorganisaties en vakbladen, e-mail nieuwsbrieven doen de rest.

Expo Online 2020

GROUP7 en Foodservice Community presenteren de onderzoeksresultaten uit het onderzoek tijdens Expo online 2020. Deze vindt plaats op 24 november om 9.30 u. Bijwonen kan via deze link: https://group7.eu/online-expo-2020-verzamel-leads-online/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: