HorecaMonitor: "BMKB-C regeling wordt niet goed uitgevoerd"

15 april 2020 | Redactie

HorecaMonitor maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de BMKB-C regeling. In een brief gericht aan KHN, vraagt HorecaMonitor aan de branchevereniging om het handelen van de banken onder de aandacht te brengen in 'Den Haag'. In de brief staat het volgende te lezen:

"Ik citeer nog eens wat op de website van RVO.nl staat vermeld: 'Essentieel voor kleine ondernemers. Staatssecretaris Mona Keizer (EZK): ‘Bedrijven kunnen de BMKB benutten voor overbruggingskredieten of om hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’, te verhogen. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers’, aldus staatssecretaris Keizer."

"Dit was de respectvolle gedachte vanuit de overheid, die echter in de praktijk grotendeels genegeerd wordt in de uitvoering van deze regeling door de banken. De basis voor de toepassing van de BMKB-regeling, is dat de overheid miljarden aan de banken verstrekt die deze weer doorleent aan de ondernemers. De overheid staat voor 90% borg, waardoor die banken in deze tijd gemeten een relatief klein risico lopen."

"Vanuit onze adviespraktijk binnen HorecaMonitor en vele andere adviespraktijken die betrokken zijn bij de aanvraag van deze BMKB-regeling voor hun klanten, wordt dagelijks bevestigd dat er steeds afwijzingen worden gegeven door de accountmanagers van de banken. Dit ondanks het samenstellen van vele liquiditeits-scenario’s, waarbij door de banken 3- maandse en 6-maandse lock down situaties gevraagd worden. Het antwoord van de accountmanagers bij afwijzing is: ‘Ik weet het wel, maar we kunnen in jouw geval niets betekenen omdat het bedrijf ‘in de kern niet gezond is’."

"Deze melding wordt door het management in de hoofden geprent van deze hardwerkende accountmanagers. Om zo een simpele selectie te maken en deze gelden wel door te sluizen naar veelal grotere klanten die meer tot voldoende eigen vermogen op de balans hebben staan, reeds vele jaren werkzaam zijn en hierdoor hun continuïteit hebben laten zien. De ‘kleine’ ondernemer valt geheel buiten de boot."

"Bij navraag afgelopen week bij één van de grootbanken, werd ons zelfs medegedeeld dat de beoordeling door deze banken gewoon op basis van de reguliere (vóór de crisis geldende) criteria wordt uitgevoerd, en de BMKB gelden wel aan de grotere bedrijven worden verstrekt maar niet aan de kleinere bedrijven! Er wordt zelfs in de wandelgangen aangegeven dat deze BMKB-regeling compleet verkeerd wordt ingezet door de banken zelf. De reguliere klanten krijgen wel de verruiming en de klanten in, bijvoorbeeld, een opstart of groeifase, worden gepasseerd en krijgen dus niet de gevraagde liquiditeit."

"Dit is naar onze mening een totale blokkade voor de kleinere ondernemers die de faciliteit van deze regeling het allerhardst nodig hebben om deze periode te overleven. In de adviespraktijk raakt men redelijk gefrustreerd als na vele uren strategisch plannen en prognoses met klanten samenstellen om tegemoet te komen aan de vele vragen die banken stellen, de uitspraak volgt ‘het bedrijf is naar onze mening in de kern niet gezond’."

"Theoretisch gezien mogen we stellen dat op dit moment geen enkel bedrijf in Nederland in de kern meer gezond is of zal zijn. Daar niemand weet hoelang deze coronaperiode nog gaat duren en wat de gevolgen gaan worden als we met z’n allen straks ‘open mogen’ en de horeca en het gehele MKB weer mag gaan bijdragen aan de noodzakelijke werkgelegenheid en ons nationaal product."

"Bedrijven die zo’n 5 jaar geleden zijn gestart hebben veelal een (commercieel) negatief eigen vermogen op hun balans staan. Dit volgt juist door de investeringen die zij hebben gedaan om te kunnen starten en groeien. Hierop worden afschrijvingen toegepast. En zelfs fiscaal willekeurige afschrijvingen, om meer cash binnen het bedrijf te houden door de winst (commercieel) te drukken. Veelal staat er ook nog een post goodwill op de balans die in minimaal 10 jaren mag worden afgeschreven."

"Na deze afschrijvingen en na de correctie door de bank van de post goodwill, is er zoals gebruikelijk een negatief eigen vermogen. Dit is nu de absolute doodsteek voor deze hardwerkende ondernemers, omdat de bankiers zich verstoppen achter de gewone reguliere bancaire toetsing van vóór de crisistijd. De hamvraag is of dit, gezien de situatie, de juiste beoordeling en daarbij bedoeling van de uitvoering van de BMKB(-C)-regeling is?"

"Kleine bedrijven, maar ook grotere organisaties die in een groeifase zitten, worden ijskoud gepasseerd door alle banken omdat deze in deze moeilijke periode een selectie in hun voordeel maken. Waar de BMKB(-C) regeling voor bedoeld is wordt aldus niet uitgevoerd. Dit is misbruik maken van de door het Ministerie van Economische zaken opgezette regelingen, waar banken in deze periode gebruik van maken om een schifting aan te brengen in hun klantengroepen."

"Laat banken hun verantwoordelijkheid nemen en dit noodfonds uitvoeren zoals het bedoeld is. In plaats van een paar duizend hardwerkende horecaondernemers, alsmede andere MKB’ers bewust het faillissement in te jagen. Anders creëren ze, na hun eigen bankencrisis, weer een nieuwe crisis binnen deze coronaperiode. En daar is niemand bij gebaat."

John Reintjens RAB RB

Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: