Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise

5 december 2017 | Roy Spijker
Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise<

Volgens onderzoek van De Nationale Franchise Gids nam het aantal franchise vestigingen in horeca de eerste drie kwartalen van 2017 met 5,9% toe. Welgeteld kwamen er 146 vestigingen bij, waarmee het totaal aan franchise vestigingen in de horeca uitkomt op 2.608 vestigingen verdeeld over 92 franchiseformules. In totaal bestaat 9,51% van het totaal aantal franchise vestigingen in Nederland uit horeca.

Naast de toename in het aantal franchise vestigingen zag de branche haar omzet in de eerste drie kwartalen van 2017 met 10,7% toenemen naar 2,7 miljard euro. Hiermee noteerde franchise in horeca voor het vierde jaar op rij een omzetgroei. Hiermee is horeca op beide facetten de sterkst groeiende branche binnen franchise van de afgelopen drie kwartalen.

Deze omzetgroei wordt mede veroorzaakt door toenemende buitenconsumptie en toenemende online bestedingen.


Horecagelegenheden in de huidige winkelstraten zijn inmiddels lang niet meer altijd restaurants, cafés en terrassen maar een grote diversiteit aan horeca concepten. Eten op straat raakt steeds meer ingeburgerd, horeca concepten spelen hierop in door geen terrassen of zitplaatsen, maar hooguit een paar staplaatsen aan te bieden. Ook steeds meer internationale horecaketens vinden hun weg naar Nederland, waaronder Papa John’s, Dunkin’ Donuts en Pizza Hut.

Maar ook het thuisbezorgen van maaltijden neemt een hoge vlucht dankzij bedrijven als Thuisbezorgd en Foodora. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er alleen al via Thuisbezorgd 6,2 miljoen bestellingen binnen, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar daarvoor. Betekent de populariteit van thuisbezorgen het begin van het einde voor traditionele restaurants? Zeker niet, het succes kent ook een keerzijde; kleinere horecaketens kunnen vaak de enorme vraag niet aan, de beleving voor de klant valt weg en tussenpersonen zoals Thuisbezorgd nemen een deel van de winst in. Daarnaast zal de vraag naar uit eten gaan altijd blijven. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de Caf├ęKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: