Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise

5 december 2017 | Roy Spijker
Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise<

Volgens onderzoek van De Nationale Franchise Gids nam het aantal franchise vestigingen in horeca de eerste drie kwartalen van 2017 met 5,9% toe. Welgeteld kwamen er 146 vestigingen bij, waarmee het totaal aan franchise vestigingen in de horeca uitkomt op 2.608 vestigingen verdeeld over 92 franchiseformules. In totaal bestaat 9,51% van het totaal aantal franchise vestigingen in Nederland uit horeca.

Naast de toename in het aantal franchise vestigingen zag de branche haar omzet in de eerste drie kwartalen van 2017 met 10,7% toenemen naar 2,7 miljard euro. Hiermee noteerde franchise in horeca voor het vierde jaar op rij een omzetgroei. Hiermee is horeca op beide facetten de sterkst groeiende branche binnen franchise van de afgelopen drie kwartalen.

Deze omzetgroei wordt mede veroorzaakt door toenemende buitenconsumptie en toenemende online bestedingen.


Horecagelegenheden in de huidige winkelstraten zijn inmiddels lang niet meer altijd restaurants, cafés en terrassen maar een grote diversiteit aan horeca concepten. Eten op straat raakt steeds meer ingeburgerd, horeca concepten spelen hierop in door geen terrassen of zitplaatsen, maar hooguit een paar staplaatsen aan te bieden. Ook steeds meer internationale horecaketens vinden hun weg naar Nederland, waaronder Papa John’s, Dunkin’ Donuts en Pizza Hut.

Maar ook het thuisbezorgen van maaltijden neemt een hoge vlucht dankzij bedrijven als Thuisbezorgd en Foodora. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er alleen al via Thuisbezorgd 6,2 miljoen bestellingen binnen, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar daarvoor. Betekent de populariteit van thuisbezorgen het begin van het einde voor traditionele restaurants? Zeker niet, het succes kent ook een keerzijde; kleinere horecaketens kunnen vaak de enorme vraag niet aan, de beleving voor de klant valt weg en tussenpersonen zoals Thuisbezorgd nemen een deel van de winst in. Daarnaast zal de vraag naar uit eten gaan altijd blijven. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Lees nu gratis de juni-uitgave van de CaféKrant

De juni-edtie van De CaféKrant ligt weer bij elk café op de mat, maar hij is ook hier te downloaden. Een editie waar bier centraal staat. In Breda runt Anette Kessels al jaren het goed lopend café De Kleine Wereld. Gemikt wordt op het publiek dat ouder is dan dertig jaar, van ee...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: zorg dat je gezien wordt zoals je gezien wilt worden

Je hebt van die cafés waar je al jaren langsloopt en denkt; ‘daar loop ik niet naar binnen.’ Of ‘hier hoor ik niet’. De uitstraling van de gevel lonkt niet of je kunt niet goed binnen kijken om te zien wat er gebeurt. Zo kwam de dag dat een vriendin zei dat ze in een h...

Opening Achtergronden
Oude discotheek wordt lunchroom

Op de plek waar in Klazienaveen vroeger discotheek Le Barrage zat, komt straks een lunchroom. De nieuwe huurder gaat fors verbouwen. Er komt ook een zaal voor feesten, zo lezen we op rtvdrenthe.nl. Verwaarloosd Er moet nog wel veel gebeuren aan het pand. Het blijkt totaal verwaarloosd te zijn;...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. Maar wat is acrylamide dan eigenlijk? Op de website van het ...

Columns Achtergronden
Column: een glimlach is gratis

Het gebeurt me niet vaak in de horeca, maar onlangs was het raak. Zeer onvriendelijk personeel. Echt, de serveerster in kwestie had wat weg van een verlepte tante Sidonia, je weet wel, die lange spriet uit de Suske en Wiske reeks. Maar in dit geval bleek het een versie met bloeddoorlopen ogen, walle...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: