Het vinden van personeel is niet zo'n groot probleem binnen de horeca

26 september 2016 | Thijs Jacobs
Het tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op, zo becijferde het CBS. Voor de horeca blijkt dit nog mee te vallen, zoals je ziet in de tabel op deze webpagina. Ondernemers ondervinden steeds minder vaak belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim de helft aan geen belemmeringen meer te ondervinden.

 

Van de ondernemers met een bedrijf met vijf of meer werkzame personen geeft een op de zeven aan dat onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal was sinds de start van de meting van het ondernemersvertrouwen in 2008 nog niet zo laag. In 2009, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, had nog een op de drie van de ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Ook financiële belemmeringen spelen een steeds kleinere rol en staan op de laagste stand van de afgelopen vijf jaar. Nog maar 8 procent van de ondernemers vindt dat financiële zaken zijn bedrijf belemmeren. In het derde kwartaal van 2012 had nog 14 procent van de bedrijven last van financiële belemmeringen

Tekort gekwalificeerd personeel loopt op

Een beperking die zich nu wel weer vaker aandient is een dreigend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel. Sinds eind 2009 was het aantal ondernemers dat aangeeft dat dit tekort de bedrijfsvoering belemmert nog niet zo hoog als nu (7 procent). In de sector informatie en communicatie geeft zelfs 17 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de zakelijke dienstverlening noemt een op de tien ondernemers deze belemmering.

Ook het aantal ondernemers dat verwacht zijn personeelssterkte te gaan uitbreiden was nog niet eerder zo hoog als aan het begin van het tweede en derde kwartaal toen per saldo respectievelijk 8 en 6 procent van de ondernemers aangaf dat zij een uitbreiding van hun personeelssterkte verwachten.

Deze ervaringen en verwachtingen van de ondernemers vallen samen met het oplopen van het aantal vacatures sinds de tweede helft van 2013. Halverwege 2016 staan er 155 duizend vacatures open. Dat zijn er nog wel bijna 100 duizend onder het record uit 2008. Het aantal vacatures per duizend banen van werknemers (de vacaturegraad) is in de sector informatie en communicatie ruim tweemaal zo hoog als gemiddeld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: