Grote verschillen leges voor horeca

12 maart 2014 |
Grote verschillen leges voor horeca

Van €28 in Het Bildt tot €2.418 in Zaanstad. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft onderzoek laten doen naar de gemeentelijke leges voor de horecagerelateerde vergunningen. Ook
dit jaar toont het onderzoek aan dat de verschillen tussen gemeenten bijzonder groot zijn.

Wildgroei
Het onderzoek brengt de kosten in kaart van de gemeentelijke leges voor een vestiging van een cafébedrijf met een bruikbaar vloeroppervlakte van 150m² op de beste locatie van de gemeente, met daarbij een terras van 50m² op gemeentegrond. De overheid lijkt niet te willen ingrijpen in de wildgroei van leges die de horeca moet betalen. De verschillen zijn onaanvaardbaar groot.

Aandacht
KHN wil minder vergunningen en lagere kosten die wél realistisch en uitlegbaar zijn. Tijdens het politieke horecadebat met Kamerleden van alle verschillende partijen op woensdagmiddag 12 maart vraagt KHN aandacht voor dit probleem.

Normtarief
"De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie: dat is onaanvaardbaar en daarom is het tijd dat de landelijke en lokale politici werken aan een normtarief voor de leges en de overbodige vergunningen schrappen", aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN.

Grote verschillen
De meeste gemeenten voeren jaarlijks een tariefverhoging door voor hun vergunningen en belastingen. De cijfers laten zien dat de verschillen onaanvaardbaar groot zijn.

Uiteenlopende tarieven
Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente € 2.481 en in de goedkoopste € 28. Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen, zijn de tariefsverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 13 en € 1.567 en een terrasvergunning varieert in tarief van € 8 tot € 1.982.

Grotere gemeente, hogere leges
De tarieven liggen in grote gemeenten (meer dan 75.000 inwoners) meestal hoger dan in middelgrote en kleine gemeenten. Grote gemeenten rekenen voor een Drank- en Horecawetvergunning bijna € 200 meer dan het gemiddelde en voor een exploitatievergunning ruim twee keer zo veel als gemiddeld. Verder blijkt dat grote gemeenten vaker dan kleinere gemeenten een exploitatievergunning en een terrasvergunning voorschrijven. Precariobelasting komt in 86 procent van de grote gemeenten voor, terwijl dit in middelgrote en kleine gemeenten 47 procent respectievelijk 29 procent is. Kortom, zowel het aantal vergunningen als de kosten hiervoor zijn het hoogst in de grote gemeenten.

Regionale verschillen
De plaats waar een horecabedrijf is gevestigd kan van invloed zijn op de kosten voor een vergunning. Over het algemeen zijn de kosten in het oosten en het westen van het land het hoogst. Het noorden kent relatief lage tarieven. In deze regio krijgt een ondernemer daarnaast het minst vaak te maken met een exploitatievergunning, terrasvergunning of precariobelasting.

Verschillen bouwvergunning groot
De kosten voor een bouwvergunning kunnen oplopen. Gemeenten gebruiken de bouwsom (aanneemsom) als uitgangspunt. Ook hier geldt dat de tarieven uiteenlopen: bij een bouwsom van € 100.000 kost de vergunning tussen €1.265 en €7.366 en bij een bouwsom van € 500.000 varieert het tarief tussen € 4.985 en € 28.222. Gemiddeld betaalt de aanvrager van een bouwvergunning 2,6 procent van de bouwsom indien deze € 100.000 bedraagt en 2,4 procent bij een bouwsom van € 500.000.

De drie duurste gemeenten in 2013
1. Zaanstad € 2.481
2. Rijnwoude € 2.405
3. Waterland € 1.833

De drie goedkoopste gemeenten in 2013
1. Het Bildt € 28
2. Halderberge € 40
3. Noord-Beveland € 65

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: