Grolsch definitief in Japanse handen

21 april 2016
Grolsch definitief in Japanse handen

Bierconcern AB InBev gaat akkoord met het bod van het Japanse Asahi op Grolsch en enkele andere Europese biermerken. Dat
maakte het bedrijf deze week bekend.

*Reuzenfusie*
De Japanse brouwer Asahi Group maakte in "februari":http://www.decafekrant.nl/nieuws/biermerk-grolsch-in-japanse-handen-18161/ bekend dat het de bierbedrijven Grolsch, Peroni en Meantime wil overnemen. Die bedrijven zijn nu eigendom van SABMiller, dat op zijn beurt wordt overgenomen door AB InBev. In het kader van die reuzenfusie moeten diverse merken worden afgestoten, waaronder Grolsch.

*2,55 miljard euro*
Met de overname is een bedrag van 2,55 miljard euro gemoeid. De transactie wordt hoogstwaarschijnlijk in het najaar beklonken. Het is de fusie tussen SABMiller en AB-Inbev, de twee grootste bierbedrijven ter wereld, die maakte dat de 401 jaar oude Koninklijke Grolsch sinds een aantal maanden te koop stond. Om problemen met mededingingsautoriteiten te voorkomen, zijn zowel Grolsch-eigenaar SABMiller als AB-Inbev biermerken aan het afstoten.

*Veel bedrijven toonden interesse in Grolsch*
Met het binnenhalen van Grolsch troeft de nieuwe Japanse eigenaar een aantal investeringsmaatschappijen af. Onder meer KKR (voorheen eigenaar van een Zuid-Koreaanse brouwerij) en EQT wilden Grolsch. Aan potentiële kopers was toch al geen gebrek. Ook het Deense Carlsberg en de Thaise bierbrouwer Thai Beverage toonden interesse.

~Christel Tuin~

Overig nieuws