Google en MKB-Nederland helpen retail- en horecasector in aanloop naar de feestdagen

18 november 2020 | redactie

Helaas is het momenteel nog niet duidelijk of de horeca tijdens de feestdagen de deuren zal mogen openen. De non-food retail heeft in deze traditioneel drukke tijd te kampen met het nog altijd geldende advies om zo weinig mogelijk op pad te gaan, waardoor consumenten steeds meer online hun inkopen doen. Om ondernemers in beide branches te helpen zich onder deze omstandigheden op de decembermaand voor te bereiden, start Google in samenwerking met MKB-Nederland op 30 november as. met speciale trainingen om hun online zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten. 

De samenwerking van Google en MKB-Nederland volgt op de aankondiging die Google heeft gedaan om voor eind 2021 een half miljoen Nederlandse bedrijven en individuen te helpen met trainingen, producten en diensten. 

Nieuwe productfuncties en trainingen

Martijn Bertisen, country manager Google Nederland: ‘Om ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis te helpen, hebben we dit jaar al vele nieuwe productfuncties geïntroduceerd. Daar voegen we nu in samenwerking met MKB-Nederland trainingen aan toe specifiek gericht op de sectoren voor wie de feestdagen vaak de belangrijkste tijd van het jaar zijn. De verwachting is dat ecommerce dit jaar met zo’n 18,8% zal groeien en we zien dat een deel van de Nederlandse ondernemers vanwege de coronacrisis al aanzienlijke stappen heeft gezet online. Wij zien bijvoorbeeld dat meer dan 111.000 Nederlandse restaurants en retailers nu informatie over afhalen en bezorgen in Google Zoeken en Maps tonen en dat binnen Maps in 2020 211% meer restaurantreserveringen zijn gedaan.’

Workshops en coaching

In een serie van webinars leren ondernemers hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren met onder andere een contentstrategie en contentkalender. De trainingen worden dagelijks aangeboden vanaf 30 november. Aanmelden voor de trainingen kan hier voor horecaondernemers.

De speciale Focus op de Feestdagen editie van de Google Digitale Werkplaats richt zich op de horecasector en de retailsector (specifiek gericht op ondernemers in de mode- en schoenenbranche). Het aanbod bestaat uit:

Workshop ‘Focus op de Feestdagen’; een 1,5-uur durend webinar die dagelijks wordt gegeven waarin ondernemers aan de slag gaan met hun doel(groep)en, contentstrategie en -kalender. 

Een checklist (retail, horeca) met tips en producten; waarmee ondernemers snel en makkelijk aan de slag kunnen. 

Coachingsessies; 1 op 1 sessies met een Digitale Werkplaats-coach voor tips en advies

De reguliere Digitale Werkplaats webinars; voor alle Nederlandse ondernemers

Voor de horeca: een online food fotografie workshop; een 1,5 uur durende workshop over foodstyling en fotografie (o.a. compositie kleurgebruik, licht en backdrops).

Consument shopt vaker vanaf de bank

MKB Nederland en brancheorganisaties InRetail en Koninklijke Horeca Nederland onderschrijven het belang van een goede online zichtbaarheid voor bedrijven in hun sector tijdens de huidige coronacrisis. 

Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: "Online is in deze moeilijke tijd niet dé oplossing, maar ondernemers doen er goed aan waar mogelijk de online mogelijkheden wel optimaal te benutten."

Koninklijke Horeca Nederland: "Nu eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn en sommige ondernemers veel inzetten op afhalen en bezorgen, is online zichtbaarheid belangrijker dan ooit om de relatie met de gast te behouden. Fijn dat er nu een serie van (gratis) webinars beschikbaar komt, waarin ondernemers leren hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren door middel van onder meer een goede contentstrategie en planning."

Aafke Melgers van INretail: "De consument shopt tegenwoordig steeds vaker vanaf de bank. Vooral in tijden als deze is een online aankoop in de ogen van de consument makkelijker, sneller en veiliger dan een bezoekje aan de winkelstraat. Dus moeten retailers die voorheen enkel een fysieke winkel hadden nu ook focussen op online. Aan het begin van de corona crisis hielpen we retail ondernemers met de eerste stappen online in S.O.S. 1; Samen Online Sterk en inmiddels richten we ons met S.O.S. 2 ook op ondernemers die al een webshop hebben. De nieuwe workshops die Google in samenwerking met MKB Nederland gaat aanbieden vormen hier een goede aanvulling op en maken voor retail ondernemers het (online) ondernemen nog een stukje makkelijker."

Smoking Buddha: Blijf jezelf ontwikkelen

Smoking Buddha verzorgt catering in Alkmaar en omstreken voor zowel grote evenementen als kleine exclusieve trouwerijen en feesten. Door corona bezorgt het bedrijf nu ook maaltijden bij particulieren en worden er afhaalmaaltijden aangeboden. Jaleesa Tahapary: "Momenteel is de grootste uitdaging voor ons als cateraar om mee te bewegen met de markt en de maatregelen die gelden en wekelijks kunnen veranderen. Omdat dit vaak verandert zijn we ook continu bezig met het bedenken van nieuwe concepten of producten om op de markt te zetten. Door meer te leren over hoe je content kunt creëren voor social media en hoe je beter vindbaar wordt door zoekmachines nam het aantal bezoekers van de website toe en vinden klanten nu ook hun weg naar het bedrijf via Google Maps en Google Zoeken." 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Achtergronden
4 jaar geleden in De CaféKrant: Khalid Oubaha

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2017. We bezochten Khalid Oubaha, de su ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: