Gevulde kipfilet met paddenstoelen

1 januari 2016 | Jorien Slager

De zomer is voorbij en de herfst heeft haar intrede gedaan. Tijd om een recept uit te proberen dat past in het seizoen. Deze kipfilets zijn verrassend smaakvol en zeer geschikt voor een pikante lunch, gecombineerd met een heerlijk broodje. Ook als avondmaaltijd zijn de kipfilets uitstekend te serveren. Even aanvullen met aardappelpuree en spruitjes – en de donkere herfstdagen worden een stuk korter.

Ingrediënten (10 personen)

10 kipfilets
750 gram roompaté
10 bosuitjes
1500 gram gemengde paddenstoelen
10 sjalotjes (of 5 kleine uien), fijngehakt
5 flesjes bokbier
boter, olijfolie
peper, zout, honing, tijm (vers of in gedroogde vorm)
sinaasappelmarmelade
gevogeltefond of 2,5 blokjes kippenbouillon
houten prikkers of vleesgaren (verkrijgbaar bij slager)

Bereidingswijze:

Bak de paddenstoelen kort op hoog vuur in een scheutje olijfolie tot beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Neem de helft apart, snijd deze in kleine blokjes en meng ze met de paté.

Snijd de kipfilets in de lengte half open tot een envelop en besmeer de binnenzijde met marmelade. Leg de bosui in de lengte en vul de kip met het patémengsel. Vouw de filets dicht en bind ze met prikkers of garen bij elkaar. Verhit wat olie en schroei de filets dicht. Het mag best een beetje bruinig worden. Voeg hierna wat boter toe en vervolgens de sjalotjes. Bestrooi deze halverwege met peper, zout, honing en tijm. Haal de filets als deze gaar zijn uit de pan en houd ze warm.

Deglaceer de pan met een paar flinke scheuten bokbier en fond/kippenbouillon. Laat de saus inkoken en breng eventueel op smaak met de honing, tijm peper en zout. Laat op het laatste moment de rest van de paddenstoelen in de saus meewarmen en bind de saus met een klontje koude boter. Ontdoe eventueel de gevulde filets van het garen en rangschik ze in plakjes op het bord. Doe hierover wat van de saus en een takje verse tijm.

Serveren:

Voor de lunchvariant: gebruik geen al te kruidige broodjes in verband met smaakverwarring. Gebruik liever luchtige, witte broodjes met bloem en een licht krokant korstje.

Voor de avondvariant: gebruik verse spruitjes, al dan niet aangemaakt met wat nootmuskaat en aardappelpuree. Deze wordt extra lekker als er enkele versnipperde kastanjes doorheen worden geroerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de Caf├ęKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: