Geschiedenis bier centraal bij biercollege

3 juni 2015
Geschiedenis bier centraal bij biercollege

Met een wildgroei aan thuisbrouwers, bierevenementen en - workshops wordt het volgens Meidamatic tijd om de bierhype in een bredere
historische en culturele context te plaatsen. Aanstaande vrijdag kan je bij Mediamatic terecht voor 6000 jaar bier - en kunstgeschiedenis. Van de eerste broodbieren en middeleeuwse recepturen tot Brueghel, geuze stekers en biercocktailshakers. Met presentaties van onder anderen Henri Reuchlin en geuzesteker Toon van den Broek. De presentaties gaan gepaard met een proeverij van maar liefst negen originele bieren.

~Beeld: 'De boerendans' van schilder Pieter Brueghel, waar bier een belangrijke rol speelt.~

*Sprekers*
Henri Reuchlin: Voorzitter Week van het Nederlanse Bier, auteur Van Brood tot Brood, gastredacteur Bier! Magazine, thuisbrouwer en oprichter Bierburo.

Matthijs Bouw: Architect bij One Architecture en ontwerper van Het Bier Paviljoen.

Joris Janssen: Journalist bij The New Scientist, aardwetenschapper en milieukundige.

Daniel Lansbergen en Marcel van den Ben: Oprichters van Behind Bars Cocktailbar

Toon van den Broek: Thuisbrouwer en geuzesteker

Pieter Langendijk: Amsterdam Brew Boys

*Proeverij*
Tijdens het Bierberaad proberen we maar liefst negen bijzondere bieren, brouwsels en cocktails. Drie daarvan worden on stage bereid en er zal zelfs live bier gebrouwen worden met de The Grainfather. Henri Reuchlin neemt een zelfgemaakt broodbier mee en gaat een Brueghel bier ‘blenden’ naar middeleeuws receptuur (U Boom Oude Geuze, gerookte Schenkerla Urbock en Amsterdams Tapwater). De Amsterdam Brew Boys laten geinteresseerden proeven wat twee verschillende wilde gisten doen voor de smaak van hun witbier. En tijdens de presentatie van Matthijs Bouw, over het hergebruik van urine in bier, proeven we een Indiaans pils (Cobrabeer).

*Geuzesteken*
Toon van den Broek neemt ons vervolgens mee in de wereld van het geuzesteken met een huisgemaakt Lambiek en een zelf emaakte Geuze blend. En de heren van Behind Bars Cocktails zullen tot slot laten zien hoe zij Cobbler (Stout van Brouwerij Maximus en bosbessenlikeur) en Senne Negrini (Kriek van Brouwerij Boon met gin en vermouth) mixen.

*Praktisch*
Bierberaad: Brewing, Blending and Mixing
Vrijdag 5 Juni.
Eten vanaf 18:30, presentaties beginnen om 20:00.
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam
Tickets: €15,00 (incl. Membership en proeverij, excl. eten)

Kijk voor meer informatie op de "site":http://www.mediamatic.net/386463/en/brewing-blending-mixing van Mediamatic.


Overig nieuws