Geen plastic rietjes meer in Rotterdams café

22 januari 2019 | Thijs Jacobs

In het Rotterdamse Metropole Café NRC is vanaf donderdag 24 januari de expositie ‘We Are Nature’ van fotografen Nicoline Rodenburg en Mireille Duiven te zien. De expo toont de onlosmakelijke verbondenheid van mens en natuur. De thema’s vervuiling en de balans in de natuur staan hier centraal.

De lancering van deze nieuwe expositie komt niet geheel onverwacht; deze maand start de toonaangevende Rotterdamse horecazaak immers met de introductie van bio rietjes in plaats van de plastic variant. “We zijn ons ervan bewust dat de mens het milieu schade toebrengt en daar moeten we met elkaar iets aan doen. In 2021 gaat het verbod op wegwerpplastic van kracht – daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. Door onze rietjes te vervangen, komen er jaarlijks 123.500 minder rietjes in de afvalstroom terecht’’, aldus eigenaar Herman Hell.

Expositie We Are Nature

De expositie ‘We Are Nature’ toont de relatie tussen mens en natuur. Fotografen Nicoline Rodenburg en Mireille Duiven stellen de schoonheid en de bittere realiteit van deze verbondenheid centraal. De reeks foto’s laat twee kanten van het verhaal zien: enerzijds een positieve invalshoek waarbij het publiek wordt gestimuleerd één te zijn met de natuur. Anderzijds door te tonen dat de mens de natuur niet geeft wat het haar geeft. “Wij leven van én door de natuur. Door te verspillen en vervuilen, vervuilen we ook onszelf en vernietigen we onze toekomst. Want wij zíjn de natuur,” aldus Rodenburg. Deze maatschappelijk verantwoorde boodschap – in een vooruitstrevende stad als Rotterdam – ontlokt verrassende observaties. De opening van de expositie op 24 januari is voor iedereen toegankelijk vanaf 17:00 uur. Het werk van de fotografen hangt tot en met juni 2019 bij NRC.

Duurzaam bij Metropole Café NRC

De expositie ‘We Are Nature’ start precies op het moment dat de Rotterdamse horecagelegenheid begint met het verbannen van plastic rietjes. Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Metropole Café NRC. De afgelopen jaren zijn alle spoelbakken geautomatiseerd en is de onderneming overgegaan op energiezuinige ovens en volledige LED verlichting. Afgelopen zomer werd ook  het succesvolle vegan foodconcept ‘Viva Las Vegan’ gelanceerd om een alternatief te bieden naast vlees. Daarnaast heeft Metropole Café NRC een aanvraag ingediend bij Gemeente Rotterdam voor extra grondcontainers in de straat. Tot op heden is er immers geen mogelijkheid tot het scheiden van afval op de Witte de Withstraat. Inspelen op deze maatschappelijke ontwikkelingen maakt Metropole Café NRC een van de grootste vooruitstrevende zaken in Rotterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: