Gast geeft 1 euro voor karaf kraanwater

8 januari 2013
Gast geeft 1 euro voor karaf kraanwater

Auw! Dat moet tegen het zere been van GroenLinks zijn. Uit onderzoek van waterbedrijf Vitens blijkt dat 80 procent van de Nederlanders rond de 1 euro willen betalen voor een karaf water in de horeca.
De politieke partij pleitte vorig jaar nog voor "gratis water in de horeca":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/groenlinks-wil-gratis-kraanwater-in-horeca-11258/.

*Slechts 20 procent betaalt liever niet*
TNS Nipo onderzocht de situatie in opdracht van het waterbedrijf en concludeert dat 80 procent van de Nederlanders bereid is om te betalen voor kraanwater. De overgrote meerderheid wil gerust betalen voor een glas of karaf water uit de kraan, mits het koel is en bijvoorbeeld voorzien van ijsblokjes en een schijfje citroen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders bereid zijn om per karaf ongeveer 1 euro uit te geven.

*Rondje voor de hele zaak*
De RestaurantKrant zocht afgelopen zomer, toen GroenLinks de plannen uit de doeken deed, direct uit wat het de horecaondernemer kost wanneer een volle zaak "een rondje gratis kraanwater zou moeten krijgen":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/rondje-kraanwater-kost-ondernemer-30-euro-15769/.

*Niet afschaffen, keuze bieden*
Vitens, dit jaar voor het eerst met een stand op horecavakbeurs Horecava, meent dat het kraanwater in Nederland op het vlak van smaak en kwaliteit makkelijk kan concurreren met bekende flessenmerken. Het waterbedrijf is, in tegenstelling tot GroenLinks, niet tegen het verplichten van gebotteld water. De horecagast moet de ruimste keuze hebben, waar de politieke partij flessenwater wilde afschaffen mede uit het oogpunt van milieuverspilling.

~Frank Lindner~

Overig nieuws