Foodservice ziet omzet flink dalen

11 januari 2010 |
Foodservice ziet omzet flink dalen<

Speciaalzaken en de foodservice outlets hebben vorig jaar te kampen gehad met flinke omzetdalingen. In beide kanalen samen is ruim een miljard euro aan consumentenwaarde verdwenen. In foodservice alleen al bijna 650 miljoen euro. Mede daardoor zagen supermarkten hun foodomzet met 900 miljoen euro stijgen. Nederlanders hebben in 2009 ongeveer 155 miljoen euro minder uitgeven aan voedings- en genotmiddelen. Dit blijkt uit cijfers van het Food Service Instituut Nederland (FSIN) die tijdens de Horecava 2010 bekend zijn gemaakt.

Niet minder in frequentie
De hoofdlijn van het rapport van het FSIN is dat de consument niet zozeer bezuinigt op zijn aantallen maaltijden of eetmomenten, maar dat de consument vooral op andere plaatsen koopt en consumeert. Minder in de (luxe) horeca-outlets en speciaalzaken en meer op plekken waar men goedkoper uit is, zoals in de gemakssector en de supermarkt.

De veranderende consument
De foodservice en horeca zullen volgens het FSIN-rapport 'donwtrading' ondergaan. Dat houdt in dat men voor goedkopere kanalen zal kiezen, men minder service zal accepteren in ruil voor goedkopere prijzen, men meer gebruik zal maken van promoties en aanbiedingen, er gekozen zal worden voor kleinere gerechten en minder gangen, dat men minder vaak buiten de deur zal eten en dat men voor eenvoudigere/goedkopere gerechten zal kiezen.

Horeca in Nederland het duurst
Wanneer men de Nederlandse horeca vergelijkt met landen als Belgie, Frankrijk, Duitsland, Spanje, de VS en Groot-Brittannie, dan ligt het prijsniveau in Nederland boven dat van de genoemde landen. Nederland is nog steeds het duurste op horecagebied.

Horecava 2010 Amsterdam, Frank Lindner

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecava%20nieuwsbericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20horecava%20nieuwsitem%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foodservice-ziet-omzet-flink-dalen/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: