FNV Horeca verbaasd over opstelling KHN bij cao-onderhandelingen

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Gisteren, 30 oktober 2017, kwamen FNV Horeca, CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor de derde keer samen voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao horeca. Het overleg heeft helaas geen resultaat opgeleverd, aangezien KHN heeft besloten dat ze niet verder wil onderhandelen. FNV Horeca is verbaasd over deze gang van zaken.

Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “Wij zijn zwaar teleurgesteld dat er geen ruimte is voor een open discussie over de toekomst van de sector. Wij blijven ons inzetten voor een cao met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. De stem van onze achterban vinden wij van groot belang, daarom gaan wij nu eerst met hen in overleg.”

Loon is struikelblok

Het grootste struikelblok wat betreft de standpunten van FNV Horeca en KHN ligt bij het loon. Daarbij geeft KHN aan dat zij de AVR ongewijzigd willen omzetten naar een cao, met een minimale loonsverhoging.

Beginvoorstel FNV Horeca:

Ingangsdatum nieuwe cao horeca: 1 oktober 2017.

Reparatie van het verleden: door ophoging van de oude loontabel met 4,75% naar een marktconform loon.

Loonsverhoging van 3,5% met een looptijd van een jaar.

Voorstel KHN:

Per 1 januari 2018 een verhoging die gelijk is aan de inflatie van ongeveer 1,5%.

Per 1 juli 2018 een verhoging van 1%.

Beide loonsverhogingen binnen een looptijd van 2 jaar en drie maand, eindigt op 31 december 2019.

En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex.

Ruimte voor onderhandeling

FNV Horeca is bereid en heeft de ruimte om over het beginvoorstel te onderhandelen met KHN om zo naar elkaar toe te bewegen. Helaas heeft FNV Horeca hier geen ruimte voor gekregen tijdens de onderhandelingen. FNV Horeca gaat op zeer korte termijn in overleg met de achterban over het vervolg.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: