FNV Horeca: 'Overleg horeca-cao verloopt zeer moeizaam'

13 oktober 2017 | Roy Spijker

Donderdag 12 oktober zaten FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN om tafel voor de tweede ronde van de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao horeca. Het overleg verliep zeer moeizaam.

De standpunten van FNV Horeca en KHN liggen ver uit elkaar. Ook is er veel onbegrip. FNV Horeca heeft nog eens duidelijk gemaakt wat haar inzet is. Een forse loonsverhoging, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en goede scholing voor horecamedewerkers. KHN geeft aan dat er weinig ruimte is. Daarmee lijkt een akkoord voor een nieuwe cao horeca nog ver weg.

Overleg met de achterban
FNV Horeca gaat nu eerst overleggen met haar cao-commissie. Dit overleg vindt plaats op maandag 23 oktober. Daarna praten de onderhandelingspartijen verder op maandag 30 oktober. 

FNV Horeca eist een forse loonsverhoging
Het zal niemand verbazen dat een substantiële loonverhoging voor FNV Horeca het belangrijkste onderdeel is van de onderhandelingen. Er moet een minimale loonsverhoging komen van 4,75% voor medewerkers die sinds het aflopen van de oude cao horeca in 2014 geen loonsverhoging hebben gehad. Mochten medewerkers in die drie jaar een of meerdere loonsverhogingen hebben gehad, dan wordt dat percentage in mindering gebracht van die 4,75%. Daarbovenop komt dan nog 3,5% voor alle medewerkers.

KHN wil dat hun AVR (Arbeidsvoorwaardenreglement) verheven wordt tot een cao met hier en daar wat plusjes. En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex. Voor FNV Horeca staat vast dat de nieuwe cao geen verslechtering moet zijn ten opzichte van de oude cao en een substantiële loonsverhoging is cruciaal.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: