FNV Horeca: overheid neem je verantwoordelijkheid en steun de horeca

15 maart 2020 | Thijs Jacobs

De gevolgen van het Coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar. FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector.

In de horeca ondervinden veel bedrijven, die afhankelijk zijn van toerisme, direct de gevolgen. Nu ook gasten uit eigen land steeds minder de horeca bezoeken, zijn de gevolgen desastreus. En dan hebben we het nog niet over een mogelijke ‘lockdown’ in het vooruitzicht. Horecaondernemers zijn gedwongen om zo lang mogelijk open te blijven, om op deze manier financiële schade te beperken.

Telefoon staat roodgloeiend

De telefoon bij FNV Horeca staat de afgelopen dagen roodgloeiend met vragen van bezorgde horecamedewerkers. Ze worden door hun werkgever afgebeld of naar huis gestuurd; een logisch gevolg wanneer er minder werk is. Voor een korte periode kan dit soms opgevangen worden door het inzetten van plusuren, maar in de eerste twee maanden van het jaar worden deze vaak al afgebouwd. Daarnaast worden medewerkers gevraagd om hun vakantierechten vrijwillig in te zetten. FNV Horeca is van mening dat de gevolgen van het Coronavirus niet bij de medewerker kan worden neergelegd.

FNV Horeca roept de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en haast te maken om de werktijdverkorting-regeling te versoepelen en het mogelijk te maken dat kleine en grotere bedrijven gebruikmaken van de regeling. De aanvragen hiervoor dienen snel en accuraat afgehandeld te worden. Daarnaast sluit FNV Horeca zich aan bij de oproep van KHN om een actieplan te ontwikkelen om horecaondernemers te ondersteunen.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca; “In de horeca zijn 465.000 mensen werkzaam. Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors. Horecamedewerkers hebben het vaak al niet breed en zonder inkomen zijn de financiële en andere gevolgen enorm. Ik roep dan ook de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de horeca te steunen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: