FNV Horeca: overheid neem je verantwoordelijkheid en steun de horeca

15 maart 2020 | Thijs Jacobs

De gevolgen van het Coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar. FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector.

In de horeca ondervinden veel bedrijven, die afhankelijk zijn van toerisme, direct de gevolgen. Nu ook gasten uit eigen land steeds minder de horeca bezoeken, zijn de gevolgen desastreus. En dan hebben we het nog niet over een mogelijke ‘lockdown’ in het vooruitzicht. Horecaondernemers zijn gedwongen om zo lang mogelijk open te blijven, om op deze manier financiële schade te beperken.

Telefoon staat roodgloeiend

De telefoon bij FNV Horeca staat de afgelopen dagen roodgloeiend met vragen van bezorgde horecamedewerkers. Ze worden door hun werkgever afgebeld of naar huis gestuurd; een logisch gevolg wanneer er minder werk is. Voor een korte periode kan dit soms opgevangen worden door het inzetten van plusuren, maar in de eerste twee maanden van het jaar worden deze vaak al afgebouwd. Daarnaast worden medewerkers gevraagd om hun vakantierechten vrijwillig in te zetten. FNV Horeca is van mening dat de gevolgen van het Coronavirus niet bij de medewerker kan worden neergelegd.

FNV Horeca roept de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en haast te maken om de werktijdverkorting-regeling te versoepelen en het mogelijk te maken dat kleine en grotere bedrijven gebruikmaken van de regeling. De aanvragen hiervoor dienen snel en accuraat afgehandeld te worden. Daarnaast sluit FNV Horeca zich aan bij de oproep van KHN om een actieplan te ontwikkelen om horecaondernemers te ondersteunen.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca; “In de horeca zijn 465.000 mensen werkzaam. Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors. Horecamedewerkers hebben het vaak al niet breed en zonder inkomen zijn de financiële en andere gevolgen enorm. Ik roep dan ook de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de horeca te steunen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Achtergronden
Gratis download: De CaféKrant, maart 2020

Coronavirus of niet, De CaféKrant blijft je op de hoogte houden van het laatste nieuws - voornamelijk online - maar biedt je prachtige interviews en achtergrondverhalen in de krant zelf. Voor degenen die vanwege de gedwongen sluiting even niets om handen hebben, is dit een uitgave om naar uit...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Coronacrisis
Al ruim 3600 horecazaken nemen deel aan 'Help de Horeca' initiatief

Meer dan 3600 ondernemers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld bij het initiatief ‘Help de Horeca’. Koninklijke Horeca Nederland startte het platform samen met vele (horeca)partners om horecaondernemers te ondersteunen in deze moeilijke periode. Vanaf vandaag kunnen gasten een waarde...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: